понедељак, 2. јун 2014.

Porto Alegre, Brazil: Preuzimanje odgovornosti za eksploziju u Vojnom sudu Unije i paljenje vozila vojne policije

Sigurni smo da ne kasnimo sa komemoracijom povodom 1. aprila 1964. Stoga evo našeg jednostavnog poklona militaristima i onima koji ih podržavaju (održavanje tišine je sporazumno) –  genijalnog poteza ’64, koji menja ime ili formu, ali nije završen. Dali smo svoj doprinos  ratobornom sećanju koje ne sklapa mir ni sa militaristima ni sa demokratijom.
Može li ovaj plamen osvetliti i doneti osećaj solidarnosti ljudima Haitija, koju su više od jedne decenije trpeli okupaciju brazilske vojske, biznismena, Ujedinjenih nacija?
Pored ostalog sranja, proces vojne diktature uspeo je da preobrati generacije mladih ljudi u polurazumne govnare, i to putem cenzure, škole, televizije, mode, fudbala, siromaštva. Tužni smo kada vidimo da su se pretvorili u reakciju ili još bolje, u dobre građane, da su napravili svoje izbore. Kritičari jučerašnjice pristaju na sistem dominacija, takoreći u potpunosti.
Danas je preko demokratije moguće održavati vlast nad ljudima putem saglasnosti, gde svaka osoba oseća kao da on/a učestvuje u političkoj igri, onako kako on/a odluči, bez obzira na to što taj glas ne odlučuje ni o čemu i što se oni koji zaista odlučuju smeju i zabavljaju time.
Moderna civilizacija je došla do toga da u velikoj meri eksploatiše i pustoši zemlju, vodu i život svih stanovnika planete. To je rezultat ove bolesne logike po kojoj sve postoji da bi služilo nekolicini ljudskih bića i da bi se pretvorilo u novac: unutrašnjost zemlje, svaki kvadratni metar, voda, drveće i život svake životinje (uključujući i tebe!). Ova nemogućnost razumevanja da su ljudska bića samo jedan deo kompleksnog ekosistema u kojem žive, a čiji centar nisu, osnov je iz kojeg se izvode sve neravnoteže. Postali smo toliko glupi da seremo u sopstvenu vodu za piće.
Tehnologija je razvijena da bi bolje služila interesima ove logike. Verovati u neutralnost tehnologije je isto što i verovati u neutralnost pandura ili sudije. Tehnologija očigledno favorizuju dominaciju, kontrolu, gomilanje profita. Hidroelektrane, industrije, agrobiznis, mikročipovi, kamere za nadzor, transgenetika, biometrika, virtuelni svet društvenih mreža. Da li će buduće generacije biti još pokornije i lakše za manipulisanje?
Budućnost tehnologije miriše na naučnu fantastiku. Bilo bi možda bolje da te reči nemaju smisla, ali na žalost, imaju.
Rešili smo da ne ćutimo i ne sedimo ispred televizora ili surfujemo po društvenim mrežama, umireni mizerijama života, ukroćeni konzumacijom, niti da se krijemo iza slogana ili nastupa.
Rešili smo da vodimo rat protiv onih koji uništavaju planetu, onih koji uništavaju nas.
Napad, spaljivanje, sabotaže, vandalizam, eksproprijacija, neodustajanje –  svi mi imamo sposobnosti. Doprinesite svojim sposobnostima!
Pozdrav desetini onih sa kapuljačama koji su kamenovali brazilski konzulat u Berlinu, kao i hiljadama onih koji su prošle godine na ulicama Brazila objavili rat Svetskom prvenstvu i FIFI. Bilo je super gledati protest protiv mučitelja Pedra Seliga, pandurskog obaveštajca i načelnika DOPS-a (Odeljenja za politički i socijalni mir tokom operacije Kondor), u njegovom stanu u prizemlju zgrade u ulici Barbedo u komšiluku Menino Deus u Porto Alegre.
Požar koji je podmetnut u desetak kola u dvorištu sedišta vojne policije (24. februara 2014.) nije bio ,,prijateljska vatra”. Baš je bilo smešno gledati kako vojna policija hapsi svoje sopstvene vojnike i zadržava ih u pritvoru četrdeset osam sati, optužuje ih za ovaj čin, a pritom arogantno izjavljuje da je samo član vojske mogao da načini tako odvažno delo. Objavljujemo da nismo prijatelji policije. Misteriozno podmetanje požara bilo je protiv onoga za šta se policija zalaže, i protiv onoga i onih kojima služi.
To je osveta za Fabricia Proteusa (upucanog od strane pandura tokom demonstracija protiv Svetskog prvenstva u Sao Paolu 25. januara 2014. godine); za Rafaela Vieru (beskućnika iz Rio de Žaneira koji je u zatvoru od juna 2013. i koga su prvostepeno osudilo na pet godina i deset dana zatvora); za tri aktivista koja su kidnapovana od strane civilne policije DRACO (Divizija za suzbijanje organizovanih kriminalnih akcija) u državi Goias, u operaciji ,,2.80 reais” (23. maja 2014 u Goianiji; bili su osumnjičeni za podsticanje nasilnih akcija); za Amarilda Diasa de Souza (žitelja favele u Rio de Žaneiru koji je jula 2013. bukvalno kidnapovan i ubijen od strane policije); za sve anonimne mlade iz Kruzeira, Bonje, Mare… koji su ubijeni ili kidnapovani juče ili danas.
Što se nas tiče, neće biti Prvenstva, biće revolta.
I kao što je marta 2014. rečeno u anonimnoj izjavi nazvanoj ,,Rat je rat”:
,,Ovaj rat nije započet juna 2013. i neće prestati za Svetsko prvenstvo.”

Snaga borbi Kainganga – koji brane zemlju svojih predaka.

-Savage Vandal Anti-authoritarians

 Zora 22. maja ostaće živa kroz našu pobunu!

prevedeno sa: contra-info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.