петак, 13. јун 2014.

ANTIFAnzini iz Niša

Od prošlog meseca, niška Antifa ekipa pokrenula je još jedan projekat, kako se to danas popularno kaže. U pitanju su dva fanzina do kojih sam upravo došao.
Fanzin "B.U.R.A." (skraćeno od borbeni ulični radikalni akt) koji se bavi vestima iz borbenog antifašističkog i anarhističkog pokreta i "Leva Tribina", fanzin koji pokriva vesti, tekstove i intervjue o navijačkoj kulturi, ultras grupama i navijačima leve orijentacije.


Reci nam nešto o ovim fanzinima? Zašto se vaša grupa odlučila za štampanje istih i kako ste došli na tu ideju?
- Ideja o pokretanju fanzina postoji odavno ali do sada nije bilo sredstava za to. Nismo želeli da pokrenemo nešto i da to ne bude redovno, da stane posle par brojeva i slično. Ima više razloga zbog kojih smo se upustili u ovo; jedan je taj što malo ovakvih i sličnih stvari uopšte postoji na ovim prostrima pa želimo to da menjamo, drugi je širenje vesti iz pokreta i sveta koje mass mediji ne žele da prenesu ili ih prenose u nekom izvrnutom obliku i treći je taj što na ovaj način želimo da pokažemo da uz pomoć "uradi sam" tehnike svako može da uradi nešto, da doprinese borbi, a da to pritom sasvim pristojno izgleda.
Dva su fanzina pokrenuta: "B.U.R.A." (borbeni ulični radikalni akt) i "Leva Tribina". Prvi sadrži različite tekstove o direktnim akcijama i akcijama solidarnosti, vesti o uhapšenim drugovima i drugaricama iz pokreta širom sveta, saopštenja, analize, kritike o aktuelnim političkim temama. U njemu se uglavnom nalaze tekstovi sa domaćih slobodarskih portala, između ostalog i sa tvog bloga :) i tekstovi koji se prevode sa sličnih portala iz inostranstva.
Što se tiče fanzina "Leva Tribina" on je ispunjen tekstovima, intervjuima i vestima o navijačkim grupama antifašističke orijentacije.

Koliko će fanzini često da izlaze i gde mogu da se nabave?
Plan nam je da svakog meseca izlazi novi broj, videćemo da li ćemo to uspeti da ostvarimo. Za sada sve ide po planu. Još malo i gotov je drugi broj B.U.R.E, dok je Leva Tribna već spremna za štampu.
Što se tiče njihovog nabavljanja za sada mogu da se nađu u Nišu, Beogradu i Novom Sadu. U Nišu još uvek nemamo neki prostor u kojem ih ostavljamo nego idu iz ruke u ruku, pa je sve to malo sporije. Što se tiče Beograda, svoj primerak možete potražiti u info šopu Furija, dok u Novom Sadu fanzini krase police Društvenog Centra. Potrudićemo se da naredni broj stigne do još nekih gradova u Srbiji.

Hvala ti puno na ovom kratkom intervjuu i želim vam puno sreće u daljem fanzinisanju i radu za koji trenutno imam samo reči hvale.
- Hvala tebi što radiš to radiš, pišeš o našim aktivnostima i što se trudiš da ovaj svet učiniš makar malo boljim i pravednijim.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.