недеља, 15. март 2015.

Mikail Dziadok osuđen na još jednu godinu zatvora (Belorusija)


Februara 26. krivični predmet političkog zatvorenika Mikalaja Dzyadoka je produžen na još godinu dana u zatvoru Mahilyou. On je optužen za kršenje člana 411 Krivičnog zakona Belorusije, narušavanje pravila služenja kazne.


Dzidok je optužen za 16 narušavanja zatvorskih pravila, od kojih su neki nošenje sportske odeće umesto zatvorske uniforme, spavanje nakon znaka za buđenje, nespavanje nakon zaključavanja, pričanje sa zatvorenicima iz drugih ćelija.

Tužilac je od suda tražio da kazni Mikalai Dzyadoka jednom godinom u kaznenoj koloniji sa maksimalnim obezbeđenjem. To je maksimalna kazna za narušavanje ovog člana zakona. Odbrana je naglasila da je takvo kažnjavanje izuzetno retko i da se nikada ne primenjuje za takve sitnije prekršaje. Advokat je od suda tražio da oslobode Mikalaja. Rezultat toga: sudija Ihar Shvedau je političkog zatvorenika osudio na još jednu godinu zatvora. Pored toga, Mikalaju je ostalo da odsluži još četiri dana od četiri i po godina pređašnje kazne.

Mikalai se izjasnio kao nevin, iako je priznao većinu prekršaja.

,,Voleo bih da podsetim svakog predstavnika kaznenog tela koji je ovde prisutan da će svaki sistem zasnovan na lažima, nasilju i opresiji propasti jednog dana i uništiti svakog njihovog pristalicu. Ne bih voleo da budem na vašem mestu kad se to dogodi.“

Mikalai Dziadok je takođe rekao da ga je to što je politički zatvorenik podvrglo pritiscima zatvorske uprave i da svi koji su u tom trenutku prisutni u sudu to znaju. On tvrdi da je novu krivičnu parnicu protiv njega pokrenula tajna služba, kako bi ga naterala da potpiše peticiju za izvinjenje zbog psihološkog pritiska i da ih natera da obustave bilo kakav protestni pokret koji se može pojaviti u vreme predsedničkih izbora“.

Mikalai je ukazao na to da zatvor nije imao nikakav pozitivan uticaj na njega i da generalno zatvor nema takve funkcije. Politički zatvorenik je onda član zakona po kojem je optužen nazvao apsurdnim, jer je već kažnjen za te svoje prestupe. A sada je kažnjen za isti prekršaj dodatnom godinom. Takođe je primetio da je ovaj član zakona način da se stavi pritisak na zatvorenike- disidente.

Dziadok je trebalo da bude pušten 3. marta 2015. godine, nakon što je odslužio svoju kaznu.

Pozivamo na solidarnost sa našim potlačenim drugom!


ABC Belarus 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.