субота, 8. септембар 2012.

Uhapšen Andrej Ivanov, reditelj filma "Russian Anti-Racist Skinheads"

Centru za borbu protiv ekstremizma (tzv. "E-centar") u gradu Vladimiru nije se svideo amaterski film o ruskim skinhedima, anti-rasistima, te su podigli optužnicu protiv reditelja tog filma, Andreja Ivanova. Po njima, film potstiče mržnju između "društvene skupine skinheda i nacionalista".
Ilja Vasunjin: "Film je prvi put prikazan pre godinu dana. Bio sam na jednoj od tajnih projekcije u Moskvi. Veoma je opasno javno prikazivati takve filmove, zbog toga što taj događaj onda može biti napadnut od strane nacionalista".

Film sadrži scene koncerata anti-fašističkih bendova iz Rusije i drugih zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza kao i intervjue članova tih bendova,

Autor je posetio nekoliko gradova i prikazao film, a u jednom od tih gradova, u Vladimiru, on je i uhapšen. To se dogodilo pre par nedelja, a uskoro je saznao, da je protiv njega pokrenut i postupak.

Andrej Ivanov, autor filma povodom svega ovoga je izjavio: "Došao sam u grad Vladimir i bio uhapšen od strane službenika E-centra. Prvo su me testirali na drogu ali rezultati su bili negativni. Alkometer je takođe pokazao nultu opijenost. Bio sam u pritvoru, u policijskoj stanici, celu noć, a sledeći dan su me prebacili administraciji tužilaštva u Vladimir regiji.

Film ne uključuje poziv ni na šta - on za svrhu ima jedino da prikaže ovu subkulturu.
 
Advokat Ivanova, Sidorkina izjavio je: "Prema tužilaštvu, Ivanov je namerno javno prikazivao film o ruskim antirasistima, s ciljem potsticanja mržnje ili neprijateljstva prema društvenoj grupi
"skinheda s nacionalističkim idejama". Trenutno se u svim većim gradovima, kao što su npr.
Nižnji Novgorod i Moskva, vode krivični postupci protiv Antifa aktivista.

Ilja Vasunjin: "Ovo nije prvi put, da se statut 282 ruskog krivičnog zakona ("potsticanje mržnje prema određenoj skupini") koristi protiv antifašista. Kako će se ovaj slučaj završiti, videćemo na sudu.

Potrudite se da odgledate ceo film iako je sinhronizacija sa ruskog jezika na engleski lošija i možda malo naporna za praćenje (prim.prev.)


-SOLIDARNOST SA RUSKIM ANTIFAŠISTIMA!
prevedeno sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.