четвртак, 3. мај 2012.

Zašto anarhisti ne glasaju


SVE što se može reći o pravu glasa može stati u jednu rečenicu.
Glasati znači odreći se sopstvene moći.
Izabrati jednog ili više gospodara, na duže ili kraće vreme, znači lišiti se sopstvene slobode.
Zvao se on apsolutni monarh, ustavni kralj, ili prosto poslanik, kandidat koga uzdižeš na tron, u fotelju, ili ležaljku, uvek će biti tvoj gospodar. Oni su osobe koje ti stavljaš „iznad“ zakona, pošto oni imaju moć da donose zakone, i zato što je njihova misija da ti zakoni budu poštovani.

Glasanje priliči idiotima.

Ono je glupo koliko i verovanje da će ljudi, istog kova poput nas, u trenu steći, na zvonjavu zvona, znanje i razumevanje svega. Naravno da je tako. Vaša izabrana osoba će morati da donosi zakone koji se bave svakom temom pod kapom nebeskom; kako bi trebalo ili ne bi trebalo da se pravi kutija za šibice, ili kako voditi rat; kako poboljšati poljoprivredu, ili kako najbolje ubiti pleme Arapa ili nekoliko Crnaca. Verovatno smatrate da će njihova inteligencija rasti proporcionalno raznovrsnosti tema kojima će morati da posvete svoje umove; ali istorija i iskustvo nas uče suprotno.
Posedovanje vlasti ima zaluđujući uticaj; parlamenti su uvek stvarali nesreću.

U skupštinama vlasti, na fatalan način, preovlađuje volja onih koji su ispod proseka, i moralno i intelektualno.

Glasati znači pripremiti sramnu izdaju i izdajnike.
Birači zaisita veruju u iskrenost kandidata, i to u donekle važi dok još traje zanos i uzbuđenje takmičenja.
Ali svaki dan ima svoje sutra. Čim se promene uslovi, isto tako će se promeniti i ljudi. Danas se vaš kandidat ponizno klanja pred vama; sutra će vam reći „iš“. Od prosjačenja za glasove on se pretvorio u vašeg gospodara.

Kako može radnik, koji se zahvaljujući vama pridružio vladajućoj klasi, biti isti kao i pre, jer on sada može da govori o jednakosti sa svojim tlačiteljima? Pogledajte servilnost bilo koga od njih, ispisana mu je preko čitavog lica, nakon što se javio „kapetanu industrije“, ili kada ga Kralj pozove u predvorje svog dvora!

Atmosfera u „Domu“ nije za duboko disanje; trula je. Ako pošaljete jednog od vas na smrdljivo mesto, ne sme da vas iznenadi što će se nakon toga vratiti u trulom stanju.

Stoga, ne rastajte se od svoje slobode.
Nemojte da glasate!

Umesto da Drugima poveravate odbranu sopstvenih interesa, sami se pobrinite za to. Umesto da pokušavate da odaberete savetnike koji će usmeravati vaše buduće postupke, uradite to sami, i uradite sada! Ljudi dobre volje neće morati beznadežno dugo da traže priliku.
Prebaciti na tuđa pleća odgovornost za sopstvena dela je kukavičluk.

Nemojte da glasate!
preuzeto sa: kontrapunkt

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.