уторак, 15. мај 2012.

Pravda za Zeku! Antifa Novi Sad


Aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada, Zoran Petakov, dobio je rešenje o izdržavanju kazne zatvora u trajanju od sto dana jer nije platio kaznu za uvredu episkopa bačkog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.
Petakovu je rešenje uručio Osnovni sud u Novom Sadu, jer u zakonskom roku nije platio kaznu od 100.000 dinara i troškove sudskog postupka koji je Irinej protiv njega poveo zbog navodne uvrede.
Petakov je osuđen u tadašnjem Četvrtom opštinskom sudu u Beogradu, jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“ i naveo da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.
U obrazloženju presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, između ostalog je navedeno da je „vladika Irinej besprekorna ličnost i da uvreda njega predstavlja uvredu za sve hrišćanske pravoslavne vernike“.
U obrazloženju je navedeno i da je Petakov kroz uvrede na račun Irineja zapravo uvredio i samog sudiju Miroslava Bošnjaka, koji je za sebe rekao da je takođe pravoslavni vernik.
Opštinski sud je presudu doneo u martu 2008. godine, a presudu je potom potvrdio i tadašnji Okružni sud u Beogradu.

ANTIFAŠISTIČKA AKCIJA NOVOG SADA poručuje crkvi i njenoj ispostavi državi da počnu da zidaju još zatvora jer antifašista ima još mnogo. Kapaciteti koje imaju nisu dovoljni da utamniče sve one kojima je sloboda i ljudsko dostojanstvo na srcu i koji se za njih bore. Nije ovo prvi put da Lovci na ljudske duše, u saradnji sa aparatom represije, progone i muče poštene, dobre i progresivne ljude. To rade od kada je njihovo mračno udruženje osnovano.
Na nama je da im se suprotstavimo! Period kada su oni odlučivali i kada su oni imali totalnu vlast i koristili je da pune tamnice i u pogon puštaju vešala već jednom je postojao. Svi ga znaju pod imenom Mračni srednji vek.
Ako nema pravde, nema mira! Parafraziraćemo bogougodnog sudiju-protoarhisinđelđakona Miroslava Bošnjaka - kroz presudu Zeki, on je osudio sve građane i građanke ove zemlje koji su antifašističkog opredeljenja.
Sloboda i solidarnost,
SMRT FAŠIZMU!


Građanski protest protiv presude Zoranu Petakovu, koji je osuđen na 100 dana zatvora zbog uvrede episkopa Irineja, biće održan u četvrtak, 17. Maja, ispred zgrade Osnovnog suda u Novom Sadu.

Kako se navodi u pozivu, Novosađani će protestovati "protiv pristrasnosti suda, nadmenog odnosa Srpske pravoslavne crkve prema društvu, slabosti države i kukavičluka političkih partija koje ćute".

Protest počinje u 12h.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.