субота, 26. мај 2012.

Solidarnost sa antifašistima iz Rusije


Od proleća 2012, аntifašistički pokret u Rusiji je ponovo pod represijom. Izgovor za to je incident u moskovskom klubu "Vozduh" gde je 17. decembra, tokom hardcore-punk koncerta, izbio sukob između obezbeđenja i posetilaca. Obezbeđenje  su činile pristalice ekstremne desnice koje su sve vreme provocirale posetioce koncerta. Zbog sukoba, koncert je prekinut, a obezbeđenje je pokušalo da neke goste zadrži kao taoce uz pretnje batinama. Posetioci su pružili otpor, na šta je obezbeđenje odgovorilo gumenim mecima. Na kraju je obezbeđenje ipak savladano.

Zbog ovog događaja Аleksej Olesinov je uhapšen 12. februara u Sankt Peterburgu, a Aleksej Sutuga u večernjim satima 17. aprila u Moskvi. Obojica su trenutno u istražnom zatvoru u Moskvi.

Incident u klubu "Vozduh" је samo izgovor i još jedan pokušaj da se uništi antifašistički pokret u Moskvi i u Rusiji uopšte. Vlasti ruske federacije "nisu u stanju" da zaustave nacionaliste - tj. oni ih ili ne shvataju kao pretnju ili pokušavaju da ostvare "kontrolisani nacionalistički pokret", što nam i daje za pravo da javno govorimo o bliskoj saradnji između omladinskih organizacija kojima diriguje Kremlj i ruskog Obraza koji je pak povezan sa naoružanim nacističkim organizacijama Jevgenija Khasisa i Nikite Tihonova. Država oštro interveniše protiv svih građanskih inicijativa koje se bore protiv nacionalista koji koriste direktnu akciju.
Ruski antifašisti: Aleksej Sutuga (levo) Aleksej Olesinov (desno)


Cilj vlasti je da ukloni najpoznatije i najaktivnije antifašiste u Moskvi. Obojiica uhapšenih drugova su u antifašističkom pokretu skoro deceniju. Olesinov je već jednom hapšen pod lažnom optužbom u novembru 2008., navodno zbog tuče sa obezbeđenjem u klubu "Kult" u avgustu te godine. Uhapšen je odmah nakon incidenta ali je ubrzo bio i pušten zbog nedostatka dokaza. Меđutim, tužilac je tražio 5 godina zatvora na osnovu statuta 213 stav 2 ruskog krivičnog zakona
( "huliganizam" ). Zahvaljujući jakoj kampanji i nizu protesta kako u Rusiji tako i u inostranstvu, Olesinov je osuđen na "svega" godinu dana. Ova zatvorska kazna narušila je njegovo zdravlje, a nakon ovog hapšenja u februaru zdravstveno stanje se pogoršalo. Dijagnostikovan mu je rani oblik tuberkuloze, po svemu sudeći dobijen tokom njegovog prethodnog boravka u zatvoru, za koji mu nije bila obezbeđena odgovarajuća medicinska nega.

Istražni sud je Olesinovu proširio optužnicu jer se, kako tvrdi, skrivao od zvaničnika. Nije smeo ni da napušta Moskvu što je, po izjavi istaržnog sudije, Olesinov potpisao. Međutim, naravno da  nikako nije moglo doći do takvog potpisivanja jer je Olesinov sve vreme (od decembra meseca do trenutka hapšenja) boravio u Sankt-Peterburgu.

Аleksej Sutuga je član "Autonomne akcije" još od ranih 2000-ih. Među prvim aktivnim antifašistima u Irkutsku, a zatim u Moskvi. Učestvovao je u svim velikim kampanjama anarhističkog pokreta tokom poslednjih 10 godina kao i u izradi časopisa Autonom. Godine 2007., pridružio se ekološkom protestnom kampu protiv obogaćivanja uranijuma u gradu Angarsk u Sibiru. Kamp je napadnut od strane nacista u ranim jutarnjim satima. Tom prilikom ubijen je aktivista  Ilija Borodenko, a veliki broj posetilaca eko kampa bio je teško povređen.

Ne smemo dozvoliti državi da ponovo napadne antifašistički pokret!

Više informacija o samom slučaju možete pročitati u članku "Moskovski slučaj protiv antifašista" na sajtu avtonom.org
prevedeno sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.