петак, 9. јануар 2015.

Nemačka; Novogodišnje veče u zatvoru u Münster-u

31. decembra 2014., demonstracija se desila ispred zatvora u Münster-u. Oko pola dvanaest, uoči nove godine, preko četrdesetak ljudi su demonstrirali protiv jedne od najbrutalnijih načina represije -  utamničenja, tako što su koristili banere, muziku i pirotehniku. U toku demonstracija mnoštvo petardi i vatrometa bili su bačeni ili ispaljivani preko zidova zatvora, kako bi se izjavila solidarnost sa kompanjonima, koji su reagovali uz povike radosti prema demonstrantima kao i rugovanja prema državi.

Ne želimo društvo koje rešava probleme kažnjavanjem  i lišavanjem slobode. Veliki deo kriminalnih radnji, po svemu sudeći, je prouzrokovalo kapitalističko stanje koje tera ljude da čine “kriminal”. Teško da bi neko krao hranu ili pljačkao banke da je ekonomija u boljem stanju. Zatvori ne služe da “rehabilituju ljude opet u zajednicu” ( pre svega ako ljude smestite sa zločincima). Jedina svrha zatvora je da održi socijalni red, da kazni ljude i da ih slomi. Potpuno je jasno da ova, kao i bilo koja druga državna represija ne sme biti prihvaćena.

Posle “vatrenog performansa”, gađane su zgrade zatvora bojama i napisan je slogan “Fight the State”. Takođe je blokiran saobraćaj ispred zatvora sa raznim stvarima sa stovarišta.

Za slobodno društvo, bez zatvora, represije i kapitalizma!

Bićemo pukotine zidu!




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.