субота, 27. април 2013.

Alerta uputila protestno pismo niškim vlastodršcima zbog oskrnavljenog spomen parka Bubanj

Drugovi i drugarice iz organizacije Alerta (Centar za praćenje desnog ekstremizma i protudemokratskih tendencija) uputili su protestno pismo niškim vlastima zbog katastrofalnog izgleda spomen parka Bubanj, oskrnavljenog od strane lokalnih fašista. Neformalna samoorganizovana Antifa grupa iz Niša pokušala je skoro da očisti spomenik ali zbog tehničkih problema nije u tome u potpunosti uspela zbog čega je pozvala sve koji se osečaju kao antifašisti i antifašistkinje da naprave pritisak na gradsku vlast i Zavod za zaštitu spomenika i zahtevaju da se spomenik što pre dovede u stanje kakvo zaslužuje!
Akcija čišćenja spomenika:


Prenosimo u celini pismo drugova i drugarica iz Alerte:

"Restauraciju kapitalizma na prostoru bivše Jugoslavije pratilo je buđenje nacionalizma. Ideologija koja je doživjela svoj krah na ovim prostorima za vrijeme Drugog svjetskog rata i ostavila za sobom bijedu i ogromne žrtve ponovno je upotrebljena kao sredstvom kojim su se „direktori“ i ostali visoko privilegirani dužnosnici nakon desetljeća zaklinjanja u radničku klasu poslužili da bi tu istu radničku klasu pljačkali na razne načine. Paralelno s usponom nacionalizma bilo je potrebno i zatiranje svih onih sjećanja na događaje i ljude koji su hrabro ustali protiv tiranije vođeni vizijom novog i pravednijeg svijeta. Taj proces tražio je kompletnu reviziju povijesti koja je značila i rušenje spomenika i njihovo marginaliziranje. Nebrojeni spomenici su uništeni, a oni koji su „preživjeli“ danas su svedeni na puko umjetničko vrednovanje izolirani od kontekst i razloga zbog kojeg su dignuti. Mjesta koja su bila gubilišta desetaka tisuća ljudi danas su najčešće zapuštene livade ili šume.
Jedno od mnogih masovnih stratišta je i ono na brdu Bubanj kod Niša na jugu Srbije gdje je ubijeno 12 000 ljudi! To stratište obilježeno je monumentalnim spomenikom u sjećanje na žrtve fašističkog terora i u slavu palim borcima. Na autentičnom mjestu, gdje je sad spomen park, od siječnja 1942. njemački okupatori su vršili streljanje interniranih i uhićenih iz koncentracijskog logora Crveni krst u Nišu i niških zatvora. Žrtve su bile domaće goloruko stanovništvo iz Niša koje je valjalo eliminirati da bi se stvorio „životni prostor“ za „vredniju rasu.“ Ono što valja istaknuti je da su ubojice znale jako dobro što su radile i koja ih kazna čeka za njihova nedjela tako da su pri povlačenju palili leševe da bi prekrili tragove.
Ovo teško povijesno iskustvo koje je i narod u Hrvatskoj tih godina iskusio od te iste čizme obavezuje nas da trajno čuvamo sjećanje na sve žrtve jer nestajanjem sjećanja otvaramo mogućnost ponovnom usponu fašizma. Prijašnje vlasti koje su otvorile vrata tim ubojicama i raširenih ruku ih dočekali vodile su se sebičnim interesima po čemu se ne razlikuju od onih današnjih koje funkcioniraju po istom sebičnom principu. Njih nije briga za tešku prošlost ovih krajeva, njih nije briga za ubijene. Njih je briga samo za njihov džep tako da s oduševljenjem pozdravljamo antifašiste Niša koji su samostalnom akcijom čišćenja spomenika pokazali kako se čuva sjećanje na žrtve fašizma i pokazali da ako oni, koji žive na naš račun, ne pamte da narod pamti!"
HVALA ALERTA!
ZA BORBENI ANTIFAŠIZAM!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.