среда, 23. јануар 2013.

23. januara 1937. prva grupa Jugoslovena priključila se antifašistima u španskom građanskom ratu

Na današnji dan, 23. januara 1937. godine prva grupa od tridesetak Jugoslovena otišla je u Španiju da se bori protiv fašizma.
U španskom građanskom ratu, koji je trajao od 1936-1939. godine učestvovalo je 1664 Jugoslovena.
Oni su se borili na strani španske republike, a protiv fašističke diktature generala Franka. Ratovali su u Karobanji, kod Brunete, Saragose, u Aragonu, Teruelu, Marbelji, San Mateu, na barikadama Madrida i mnogim drugim bojištima. Njih preko 700 je poginulo, dok su ostali posle rata bili zatvarani u koncentracione logore u Francuskoj. Veliki broj njih je, po povratku u Jugoslaviju, učestvovao i u Narodnooslobodilačkoj borbi Jugoslavije.
Među Jugoslovenim koji su se borili u Španiji bilo Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Jevreja među kojima i istaknutih ličnosti iz radničkog pokreta i Komunističke partije Jugoslavije. U istoriografiji bivše SFRJ ovi borci nazivani su španski borci ili jugoslovenski Španci.


Mnogo dobrih filmova snimljeno je o, kako ga mnogi nazivaju, poslednjem ratu za ideale. Preporučujemo film "Libertarias"  (Slobodarke), dostupan na torrentu, a odrađen je i dobar prevod na srpsko-hrvatski jezik.



Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.