среда, 19. децембар 2012.

Kratki filmovi o uhapšenim anarhistima iz Belorusije

Kratki filmovi o političkim zatvorenicima, anarhistima iz Belorusije, Mikalaju Dziadoku, koji je prebačen u zatvor sa višim stepenom sigurnosti i Iharu Alineviču snimljeni u okviru serijala "Hronike iz suda".


Ihar Alinevič
Da potsetimo: 
Ihar je otet u Moskvi u od strane beloruskih policajaca u civilu 28. novembra 2010, a tek nekoliko dana kasnije saznao je da je bio u istražnom zatvoru beloruskog KGB-a u Minsku. 27. maja 2011. okružnom sudu Savodski u Minsku, Ihar je osuđen na osam godina zatvora. On je bio optužen po statutu 339 stav 2 (huliganizam počinjen od strane skupine) i stavova 2. i 3. Statuta 218. beloruskog krivičnog zakona (uništavanje državne imovine opasnim sredstvima).
Tokom istrage, optuženi su trpeli težak psihički i fizički pritisak. Tokom sudskog postupka, svedočenja su izvođena na jako pristrasan način. Sud nije dozvolio pokretanje žalbe od strane obrane, a odbio je i da sasluša svedoke obrane, čime je iskompromitovao objektivnost suda.  
Ihar i ostali zatvorenici bili su mučeni za vreme svog boravka u zatvoru KGB-a. Iharu je više puta ponuženo od strane vlasti da radi kao "haker" za potrebe države, ali je on to odlučno odbio.

Mikalaj Dziadok

Suoptuženik Ihara, Mikalaj Dziadok nedavno je prebačen u zatvor sa višim stepenom sigurnosti (tzv. "zatvoreni zatvor") u gradu Mogilev. Prebacivanje je obavljeno nakon što je Mikalaj proveo u izolaciji 6 meseci zbog "sistemskog kršenja zatvorskog režima ".









   
                                             Film o Mikalaju Dziadoku:




                                               Film o Iharu Alineviču:




Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.