среда, 6. јун 2012.

Veliki anti-nazi protest u Hamburgu

Na hiljade antifašista sukobilo se s policijom kako bi sprečilo nacistički marš u nemačkom gradu Hamburgu.
Oko 10.000 demonstranata protiv krajnje desnice na Rathausplatzu je marširalo pod parolom "Hamburg pokazuje svoje pravo lice." Nasuprot velikom okupljanju antifašista, grupa od nekih 700-tinak neo-nacista pokušala je organizovati paradu pod parolom "Dan nemačke budućnosti". No, planiranu rutu parade blokirale su skupine hiljada antifašista koji su postavili barikade kojima su im skratili rutu.

U pokušaju policije da uklone barikade, zapaljeno je nekoliko automobila, od kojih i neka policijska vozila. Policija nije mogla deblokirati put, iako su u velikoj meri gasili požare s vodenim topovima. "Bilo je jednostavno previše kontra-demonstranata", rekao je portparol policije. Više od hiljadu policajaca i policijski helikopter bili su raspoređeni u Hamburgu kako bi kontrolisali suprotstavljene skupine.

Nakon što je policija počela koristiti vodene topove, demonstranti su ih napali kamenjem, flašama i raznim pirotehničkim sredstvima. Policija je izjavila da je povređeno oko 19 policajaca, prenosi Deutsche Welle. Kako piše Russia Today, policija je uhapsila više od 700 osoba, nakon što su ih demonstranti napali.
U odvojenom incidentu, u subotu rano ujutro spaljeno je osam policijskih kombija i tri vozila. Istražitelji pretpostavljaju da je i taj napad povezan s demonstracijama protiv neo-nacista.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.