понедељак, 11. јун 2012.

Militantna pobuna španskih rudara u regiji Asturia

Španjolski rudari u štrajku prešli su iz faze mirnih prosvjeda u militantnu borbu za opstanak. Početkom mjeseca su se pojavili na prosvjedu u Madridu i policija je iz prve ruke osjetila kako s ovom skupinom gnjevnih radnika neće moći olako i brutalno postupati kao s nekim drugim prosvjednicima.
regija Asturija
 Štoviše, za vrijeme sukoba koji su izbili između rudara i policije u Madridu, veći broj ozljeđenih je bio iz redova policije - statistika koja se ne događa tako često (opširnije o štrajku u Madridu: Izbili sukobi između policije i rudara u štrajku u Madridu - više ozljeđenih, većinom pripadnika policije).

No, pobunjeni rudari sada idu i korak dalje. Pobuna je buknula u španjolskoj regiji Asturias. Oko 8,000 rudara stupilo je u štrajk nakon što su vlasti najavile nove rezove za radnike u rudnicima u regiji. No, u isto vrijeme, dok je rudarski sektor na koljenima, jedan drugi sektor nema previše brige oko aktualne krize - španjolski bankarski sektor dobiti će i do 100 milijardi eura kredita za sanaciju posrnulih banaka. Možda će im trebati i manje, ali ministri financija eurozone potrudili su se "zaokružiti" brojku kako ne bi bilo nikakvih, ni najmanjih, dilema oko toga da bi se bankarskom sistemu moglo nešto desiti.

Što se pak tiče rudarske industrije, u zemlji je preostalo svega oko 40 rudnika, većinom na sjeveru zemlje. Prekid državnih potpora znači da će se cijena španjolskog ugljena popeti na više razine od uvoznog, a to znači samo jedno - kolaps španjolske rudarske industrije.


8,000 rudara, kojima je najavom novih rezova doslovno ugrožena životna egzistencija, svakako nisu tu vijest dočekali s oduševljenjem. Štoviše, rudari su pokrenuli militantne akcije. Za njih je ovaj štrajk od esencijalne, životne važnosti i borba je očito jedino što im preostaje.

Kako prenosi list libcom.org, štrajkaši su implementirali niz "direktnih akcija" kako bi maksimizirali učinak ovog štrajka. Kroz tjedan su postavili čak 16 barikada na prometnice zbog čega je promet kroz regiju znatno otežan. Zbog jedne barikade, sastavljene od zapaljenih guma, stvorila se ogromna kolona od nekoliko kilometara. Također su blokirali puteve koji vode prema važnoj morskoj luci Gijon (grad od 275,000 stanovnika u regiji Asturias), zatvorili su i glavni tunel nakon što su "nepoznate osobe" sabotirale sigurnosne kamere.
Tek povremeno se propuštaju vozila. Pokušaji policije da uklone barikade doveli su do nekoliko žestokih borbi u kojima su štrajkaši uzvratili kamenjem, betonskim blokovima, ali i unikatnim raketnim bacačima kućne izrade.


Ovog petka su blokirali nekoliko prometnica i dvije željezničke pruge. Rudnici su zatvoreni, a štrajkaši su kampirali na glavnom gradskom trgu regionalnog centra, grada Oviedo (populacija grada - oko 224,000).

preuzeto sa: masa-hr.org  

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.