среда, 26. децембар 2012.

20 godina zatvora jer je spasio mlade Rome od rasističke rulje

Džok je kriv jer je antirasista koji deluje

Džok Palfriman (Jock Palfreeman), kao i mnogi mladi Australijanci krenuo je te 2006. godine na proputovanje po inostranstvu. Kao mladić nemirnog i istraživačkog duha, posetio je niz zemalja, uvek sa željom da proširi svoja iskustva i vidike, a ne samo da bude još jedan prosečni turista. Takav stav doveo je Džoka i u Bugarsku, gde je ubrzo stekao mnogo dobrih prijatelja. Tamo je proveo nekoliko meseci živeći i radeći sa svojim prijateljima i njihovim porodicama u malom gradu na oko sat vremena vožnje od bugarske prestonice, Sofije. Na početku 2007., Džok napušta Bugarsku i putuje u Veliku Britaniju. U periodu novogodišnjih i božićnih praznika 2007/2008, Džok se vratio u Bugarsku da poseti svoje prijatelje. Niz događaja koji će uslediti imaće teške i tragične posledice.



Šta se desilo Džoku tokom tog kobnog putovanja u Bugarsku?
Pozadina svega:
U ranim jutarnjim časovima, 28. decembra 2007, 21-godišnji Džok sa par prijatelja nalazio se u Sofiji i vraćao se iz noćnog provoda. U jednom trenutku Džok postaje svedok napada na mlade Rome od strane grupe fudbalskih huligana, fašista. Džok pritrčava da pomogne žrtvama ali ubrzo i sam biva okružen i napadnut od iste rasističke rulje. U metežu koji je nastao, dvojica fašista iz grupe biva ubodeno nožem, jedan fatalno. Policija je stigla na mesto događaja i odvela Džoka u policijsku stanicu na ispitivanje, a zatim ga odvela u pritvor. Policija nije tragala za svim fašistima niti je pak osigurala mesto zločina.
Od kraja decembra 2007, Džok se nalazi u sofijskom zatvoru i očajnički se bori da, zajedno sa svojom porodicom, dobije pošteno saslušanje od strane bugarskog pravosuđa.

Suđenje:
Džoku je suđenje počelo 21. maja 2008, i trajalo je do 2. decembra 2009. sa preko 19 zasedanja. Mnoga zasedanja su skraćena ili prekinuta kada se svedoci (uključujući i veštake) ne bi pojavili ili u nekoliko navrata, kada je jedan član sudskog veća bio na godišnjem odmoru. Uprkos kašnjenjima i manjkavosti u istrazi, glavni dokazi koji su podržavali Džokovu verziju događaja ipak su bili prikupljeni.
Suštinska razlika tužilaštva i odbrane je u pogledu na slučaj; u premlaćivanju mladog Roma od strane fašista pre nego što su dvojica napadača bili ranjeni. Međutim, tužilaštvo je tvrdilo da se taj napad nikada nije dogodio (ova tvrdnja temelji se isključivo na izjavama fašista).
U maju 2010, pet meseci nakon izricanja presude, sudija je konačno izdao i pisano objašnjenje presude. U njemu je naveo da su sve izjave i dokazi (osim Džokovih) bili "istiniti" i prihvatljivi, te je stoga odlučio da podrži verziju grupe o tome šta se dogodilo te noći. Sud nije dozvolio odbrani detaljno obrazlaganje argumenata koji su podržavali Džokovu verziju događaja i prihvatio je i izneo kao validne, lažne dokaze fašista.

Žalba:
Prvo zasedanje povodom Džokove žalbe na presudu održano je 21. oktobra 2010, pred trojicom sudija Apelacionog suda. Odbrana je iznela nekoliko zahteva, ali samo je jedan bio prihvaćen. To je bio zahtev za ponovnim ispitivanjem petorice svedoka kako bi objasnili razlike i neslaganja u njihovim prethodnim iskazima. Dvojica svedoka bila su iz skupine koja je napala Rome, a ostala trojica bili su policajci. Svih pet svjedoka je navelo u svojim izjavama datim policiji odmah nakon privođenja, da se desila tuča između skupine i Roma da bi već na prvom suđenju to poricali.
Poslednje, peto zasedanje povodom žalbe zaključeno je 19.januara 2011., a pisana odluka (na bugarskom jeziku) objavljena je u februaru 2011. Uprkos prihvatanju suda da se sukob između grupe navijača i Roma ipak odigrao pre nego što je Džok pritrčao u pomoć, Apelacioni sud je potvrdio prvobitnu odluku gradskog Suda iz Sofije da Džok nije počinio ubistvo u samoodbrani, i okrivljuje ga za ubistvo povezano sa huliganizmom i osuđuje na 20 godina zatvora. Podržavajući prvobitnu odluku i presudu, Apelacioni Sud je ignorisao i ključne dokaze, nije uspeo da da razloge za odbijanje glavnih argumenata odbrane i odbio je zahteve odbrane o preispitivanju kritičnih forenzičkih dokaza kao i tzv. CCTV  dokaza.
Džokova poslednja šansa bio je Kasacioni sud Bugarske čije se zasedanje povodom njegovog slučaja odigralo 16. maja 2011. Presuda je objavljena od strane suda 27.jula 2011. Kasacioni sud potvrdio je odluku prethodnih apelacionih sudova, da se Džok Palfriman osuđuju na kaznu zatvora od 20 godina.
Za više detalja (na engleskom jeziku) o Džoku posetite sajt www.freejock.com, a više o samom slučaju i suđenju, pročitajte ovde.



1 коментар:

  1. U međuvremenu na e-mail bloga stiglo je još par zanimljivih informacija od našeg prijatelja i druga iz Sofije povodom slučaja Džoka Palfrimana. Kako drug S. kaže otac ubijenog naciste je "krupna riba" u bugarskoj policiji, nešto kao (ako sam dobro preveo) glavni psiholog MUP-a, a pritom radi i na pedagoškom fakultetu, tako da je dodatni pritisak bio i sa te strane. Još jedan veliki napad na Džoka usledio je od strane tamošnjih medija. Pravi medijski linč, što ono kažu. Novine su bile pune naslova "Stranac zaklao bugarskog mladića" i sl., a nigde naravno da se spomene za šta se taj bugarski junoša zalagao i koje su bile njegove aktivnosti.

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.