недеља, 23. март 2014.

Anarhisti blokirali NATO konferenciju u Saseksu (V. Britanija)

"Ne ratu među narodima, ne miru među klasama!"
Antimilitaristi su blokirali NATO konferenciju koja se održavala u svečanoj kući u jednom selu u okrugu Saseks. Istovremeno, po drumskim nadvožnjacima blizu ulaza okačeni su baneri, kako bi "pozdravili" delegate pri njihovom dolasku u Kuću Vinston u Stejningu.
Demonstranti su uspeli da na više od sat vremena blokiraju prednji ulaz, što je dovelo do haotične situacije na putu A283, jer se napravila kolona automobila koja je trebalo da uđe na imanje.
Jedan od zvaničnika ovog događaja je čak rekao demonstrantima: ,,Ako sprečite da se ovaj događaj desi, delegati neće biti ovde da vas vide kako protestujete, tako da vaša poruka neće doći do njih!“
Aktivisti su takođe bili i na zadnjem ulazu, što je primoralo policiju da prati automobile na konferenciju. Jedan od demonstranata je uhapšen, lisice su mu grubo stavila tri krupna pandura, a sve to iz razloga koji nisu jasni.
Takođe su meštanima deljeni leci u centru grada, gde su učesnici kampanje konstantno praćeni i legitimisani od strane pandura.

"Ne NATO-u, ne imperijalizmu"
"Ne NATO-u, ne ratu!"


Obezbeđenje se nalazilo na zadnjem ulazu kuće. Seoski predeo Saseksa je toliko lep, ali u toj lepoti može uživati samo nekolicina buržuja.
NATO je održavao konferenciju ,,Post 2014. strateška narativna konferencija“ od ponedeljka 17. do srede 19. marta. Cilj konferencije je da se odredi dnevni red i sadržaj samita NATO-a u septembru 2014, u Njuportu, u Velsu.
Kloi Marš, koja je u kampanji protiv trgovine oružjem Smash EDO, rekla je: ,,Vođe NATO-a, državni zvaničnici i članovi parlamenta, kao i stručnjaci za odbranu i bezbednost – odgovorni za neimenovane smrti, nelegalne torture nad letovima i ratove koji su vođeni isključivo radi zaštite interesa Zapada – upravo sada se okupljaju u Stejningu. Mi smo ovde da im se suprotstavimo.“

,,Strateški narativ“ NATO-a u suštini jesu laži kojima treba da se javnosti zamažu oči i koje treba da opravdaju njihovu imprerijalističku invaziju. Zvanični sajt konferencije čak priznaje da će se tamo planirati ,,elementi proaktivne strategije komunikacija, kako bi se sproveo strateški narativ NATO-a posle 2014. i državnim zvaničnicima i javnosti potvrdila korisnost vojne snage“.
Mišel Tester iz Smash EDO kaže: ,,Neki od nas su posetili oblasti koje su bile meta NATO-a. Videli smo zgrade razorene bombardovanjem i upoznali meštane koji su izgubili prijatelje i porodicu. Suprotstavljamo se demonizaciji ljudi iz zemalja koje su žrtve NATO invazije, a koju sprovodi zapadna vlada i mediji.
Aktivistička grupa ,,Stop NATO Cymru“, deo "Anarchist Action Network", početkom septembra će se mobilisati protiv NATO-a u Njuportu. Vidite njihov sajt radi odaziva.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.