четвртак, 23. јануар 2014.

Izložba fotografija u Zagrebu "Partizani kakve do sada niste vidjeli"



Povodom obeležavanja i proslave značajnih događaja iz
Narodnooslobodilačke borbe Hrvatske, kojim se ove godine obeležava jubilarna 70. godišnjica, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske pripremio je izložbu fotografija iz perioda Narodno-oslobodilačkog rata.
Istorija Narodno-oslobodilačke borbe dokumentovana je velikim brojem fotografija, dokumenata i raznovrsne štampane i druge građe, od kojih je na izložbi korišćen samo mali, krajnje selektovani deo. Korišćene su, uglavnom, do sada retko viđene i gotovo nikad objavljivane fotografije iz različitih izvora: muzeja, digitalnih fototeka i privatnih izvora.
Ponekad smo zbog nedostatka izvornih fotografija, posegnuli i za presnimcima iz knjiga. Kao osnova izložbe korišćene su fotografije iz muzeja: Hrvatskog povijesnog muzeja, Muzeja grada Zagreba, Muzeja grada Koprivnice i Zavičajnog muzeja Čazme; fotografije iz digitalnih fototeka: Fototeke SABA RH (fototeka.sabh.hr), Fototeke Desetog korpusa zagrebačkog (deseti-korpus.com) i Fototeke znaci.net (znaci.net); fotografije iz raznih knjiga, te fotografije iz privatnih izvora.


Ovde možete pogledati katalog izložbe sa propratnim tekstovima i podacima vezanim za najsvetlije trenutke jednog dela (nekada) zajedničke države.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.