Free Pussy Riot!

уторак, 04. март 2014.

Deklaracija internacionalista protiv rata u Ukrajini - KRAS


Žestina borbe između oligarhijskih klanova u Ukrajini preti da eskalira u međunarodni oružani sukob. Ruski kapitalizam namerava da upotrebi redistribuciju ukrajinske državne moći da bi implementirao svoje dugogodišnje ekspanzionističke aspiracije na Krimu i u istočnoj Ukrajini gde ima snažne ekonomske, finansijske i političke interese.

U pozadini sledeće runde nadolazeće ekonomske krize u Rusiji, režim pokušava da raspiri nacionalizam da bi odvratio pažnju od rastućih socio-ekonomskih problema radnika: mizerne plate i penzije, uništavanje prispupačne zdravstvene zaštite, obrazovanja i drugih socijalnih službi. Pod okriljem grmljavine nacionalističke i militantne retorike lakše je dovršiti formiranje korporativne, autoritarne države zasnovane na reakcionarnim konzervativnim vrednostima i represivnim merema.
U Ukrajini, akutna ekonomska i politička kriza dovela je do većeg sukoba između „starih“ i „novih“ oligarhijskih klanova, i među prvima koje su upotrebili za izvođenje državnog udara u Kijevu su ultradesničarske i ultranacionalističke formacije. Politička elita Krima i istočne Ukrajine ne namerava da podeli svoju vlast i imovinu sa sledećom garniturom kijevskih vladara i pokušava da se osloni na pomoć ruske vlade. Obe strane su pribegle razuzdanoj nacionalističkoj histeriji: odnosno, ukrajinskoj i ruskoj. Došlo je do oružanih sukoba, krvoprolića. Zapadne sile imaju svoje interese i aspiracije, i njihova intervencija u sukob bi mogla da dovede do III svetskog rata.
Zaraćene klike gazdi, kao i obično, teraju u borbu za njihove interese nas, običan narod: najamne radnike, nezaposlene, studente, penzionere … Čineći nas zavisnicima od nacionalističke droge, oni nas huškaju jedne protiv drugih, navodeći nas da zaboravimo naše prave potrebe i interese: mi nismo i ne možemo biti zainteresovani za njihove „nacije“ u kojima nas sada brinu vitalniji i preči problemi – kako da skrpimo kraj sa krajem u sistemu koji su oni zasnovali da bi nas porobili i tlačili.
Mi nećemo podleći nacionalističkoj intoksikaciji. Dođavola s njihovom državom i „nacijama“, njihovim zastavama i službama! Ovo nije naš rat, i mi ne bi trebalo da učestvujemo u njemu, da svojom krvlju plaćamo za njihove palate, račune u bankama i zadovoljstvo da sede u mekim foteljama vlasti. I ako šefovi u Moskvi, Kijevu, Ljvivu, Harkovu, Donjecku i Simferopolju započnu ovaj rat, naša dužnost je da mu se suprotstavimo svim raspoloživim sredstvima!

Ne ratu među „nacijama“ - ne miru među klasama!

- KRAS - Ruska sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica

preuzeto sa: kontra-punkt.info

Нема коментара:

Постави коментар