субота, 9. мај 2015.

Dan pobede nad fašizmom – 9. maj



Vrlo bitan dan, vrlo bitan datum. Neki ga nose u srcu i slave kao svoj rođendan, a drugi pak preziru. Ali u poslednje vreme, nekako je najviše onih koji taj dan zloupuotrebljavaju zarad svoje prljave propagandne kamapnje. Tog 9. maja 1945. je sovjetski maršal Žukov ratifikovao sporazum o kapitulaciji nacističke Nemačke pred Saveznicima, koji je dan pre toga potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kejtel.
 Prošlo je celih 70 godina otkad se cela zemlja na trenutak ponadala da je fašizam napokon uništen i pobeđen. Ne moramo biti pesimisti, borba protiv fašizma i dalje traje i nikada nije fašistička žila potpuno iskorenjena. Fašizam je vrlo lukavo i iskusno za ovih 70 godina uspeo da se održi, a opstao je u senci kapitalizma. Ako govorimo o političarima današnjice, a naročito o domaćim turbo-nacionalistima, nagojenim kvazi levičarima, prozapadnim lovcima na evropske novce i ostalim njima sličnim poltronima videćemo da ljudska glupost nekad stvarno može da seže u beskraj, na kojoj bi joj i sam kosmos pozavideo. Ako se prisetimo da je političarima koji su na vlasti od velikog značaja da se vođa četničkog pokreta rehabilituje, a isto tako da su za heroje proglasili Radovana Karadžića i Ratka Mladića koliko je samo besmisleno da isti ti ljudi obilaze spomenike i polažu cveće na spomenicima stradalim borcima u NOB-u. Najsvežija u nizu besmislica je vest o postavljanju “spomenika stradalim sovjetskim vojnicima” u Nišu. Naravno, u poslednje vreme postalo je vrlo aktuelno uvlačenje u dupe Rusiji i neizmerno divljenje ruskom predsedniku Putinu, iako je i njegova politika potpuno desničarska i totalno isključuje komunističku istoriju.

Elem, niška antifašistička akcija je povodom 70. rođendana dana pobede, želela da iskaže poštovanje i naklonost svim borcima NOB-a, koji su sebe nesebično bacili u boj protiv okupatora, ne zarad partije već u korist slobode, a ujedno i iskaže bunt protiv gore pomenutih licemera i demagoga te je tim povodom okačila na jednom od niških nadvožnjaka baner sa natpisom:
“ISTA META – ISTO RASTOJANJE!
I NAKON 70 GOD. BORBA TRAJE. ***
9. maj – DAN POBEDE! * (A)FA NIŠ”
 Borba protiv fašizma i dalje traje i neće prestati dok god je nepravde, diskriminacije i zla. Do poslednje kapi krvi poslednjeg fašiste će trajati antifašistička borba. Niška antifašistička akcija vidi svoje neprijatelje u državi i svim njenim podanicima, institucijama, aparatima, poltronima i simbolima, te iz ovoga sledi da borba mora biti neprestana!
Zauvek ćemo pamtiti i slaviti sve one koji su svoj život dali u borbi protiv fašizma verujući u bolje sutra budućih generacija.
Srećan nam 9. maj - dan pobede.

Smrt fašizmu, fašiste pod čizmu!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.