понедељак, 25. август 2014.

Peti Antifa fest u Mostaru + osmi BASK

Antifa fest u Mostaru stigao je do svog petog izdanja. Ove godine zajedno sa festom održaće se i 8. Balkanski anarhistički sajam knjiga (BASK), sa hrpom zanimljivih predavanja i diskusija.

Program 5. Antifa festa:
Petak:
-Izložba crteža Emira Hodžića
-Javna tribina: Socijalni pokret u BiH nakon februarske pobune
-Predavanje i diskusija: Urođenički otpor globalnom zagrijavanju
-Koncert:

Renovatio (Hip Hop/Albanija)
Crustalno jasno (Crust/Mostar/BiH)
POPIK (Punk Rock/Sarajevo/BiH)
Punkart (Punk/Tuzla/BiH)
Zadnji popis (Punk/Srebrenica/BiH)          Ulaz: 6 KM

Subota:

Triptamin (Mostar)
Hellback (Crust/HC/Punk/Požega/HR)
Više od milimetra (Post Punk/Temerin/SR)
No Rules (Garage R'n'R/Tuzla/BiH)         Ulaz: 6 KM

Dvodnevna ulaznica 10 KM

Na Antifa festu u Mostaru do sada su svirali: 95th Division, Bilok, Brickheads, Deer In The Headlights, Dying In This Place, Feine Sahne Fischfilet, Helltard, Hobson's Choice, Hor bečkih šnicala, Hypersten, Impurita, Kill The Scum, Loš Primjer, Ljubiša Samardžić, Moca i biznismeni, Motherpig, Mrtve mačke, Naksut Vesert, Nema teorije, Pasi, Pokret otpora, Sataraš, Statement of Hate, Totalna rasprodaja, Wasted Youth.


Osmi Balkanski Anarhistički Sajam Knjiga: Preko zidova nacionalizma:

Mostar po mnogo čemu simbolizuje bedu koja je zadesila veliki deo Balkana putem podela nametnutih nacionalizmom, ratom i borbom za vlast između političkih elita koje su nekad, ali i dalje rade na uništavanju svih gradskih društvenih mreža koje prevazilaze ove veštačke „razlike“. Sve to se savršeno uklapa u kapitalističku logiku „zavadi pa vladaj“, pošto se ona koristi kao preventivno sredstvo za svaki vid društvenog revolta i pokušaje obnavljanja društvenih veza koje su nasilno prekinute.
Čak i danas, gotovo dvadeset godina posle rata, Mostar ne živi kao jedan grad. Ipak, grad jeste bio svedok novih načina pružanja otpora nametnutoj normalnosti nacionalizma i kapitalizma.
Na ovogodišnjem Balkanskom anarhističkom sajmu knjiga govorićemo o antinacionalističkim i antikapitalističkim borbama, anarhističkim antiratnim inicijativama i akcijama solidarnosti, razmeni ideja i strategija, te prvenstveno pokazati da naša solidarnost prevazilazi sve granice i podele napravljene od strane vlasti i države.


Program 8. BASK-a:

-Foto izložba: Bruxelles 'March for Freedom'

-Prezentacija: European immigration and antifascism

-Predavanje i diskusija: Mlada Bosna i anarhizam:
Stogodišnjica atentata u Sarajevu je poslužila kao poligon za nove ideološke sukobe i tendeciozna i revizionistička tumačenja istorije. Mlada Bosna je postala instrument u
rukama različitih nacionalističkih ideologija, ali ni anarhisti nisu ostali imuni na olako i površno svojatanje ove grupe. Kakav je zapravo bio odnos mladobosanaca prema anarhizmu? I kako se to uklapa u njihovu nacional-oslobodilačku ideologiju?

-Anarhistička solidarnost i antiratne inicijative – sećanje iz Hrvatske
Nema objektivne istorije. Postoje samo različita tumačenja onoga što se desilo i krajnje jasan zaključak da su „obični“, „mali“ ljudi žrtve svih sistema, bilo da su oni zasnovani na ovoj ili onoj ideologiji, nacionalizmu, veri...
Ratovi iz devedesetih doneli su samo žrtve. Žrtve su bile rezultat medijske propagande, nacionalizma, država i njihovog vođstva, lokalnih siledžija, raznoraznih poslušnika, onih koji su „izvršavali naređenja“...
U takvom stanju masovne ratne psihoze, ipak su postojala poprišta otpora ovom sukobu, nacionalizmu, mržnji i samom ratu, iako je on bio svuda oko nas i postao sastavni deo naših života – naša nova normalnost. Razgovaraćemo (verovatno uz pomoć pojedinih učesnika u ovim događajima koje ćemo opisati) o anarhističkim akcijama solidarnosti, raznim antiratnim inicijativama i njihovom uticaju tokom devedesetih

Prezentacija autonmnog dečijeg vrtića Koko Lepo:
Autonomni vrtić “Koko lepo” je pokrenut juna 2013. godine. Radi sa grupom od 15-25 dece iz sirotinjske četvrti nedaleko od njegovog sedišta, skvota “Inex” na Karaburmi, u Beogradu. Kombinujući alternativnu pedagošku praksu i veštine osnovne integracije, vaspitači vrtića “Koko lepo” drže četvorosatnu nastavu, uključujući kuvani ručak koji sleduje pre nego što deca budu otpraćena kući. U zavisnosti od godišnjeg doba i raspoloživosti vaspitača, vrtić radi tri do pet dana nedeljno, uz ostvarene pozitivne ishode u ovom siromašnom kvartu, okupljajući decu iz različitih i često puta međusobno zavađenih klanova u okviru jednog bezbednog i produktivnog projekta. Tu su takođe i meštani ovog naselja tinejdžerskog uzrasta koji dolaze kao pomoć, ne bi li na taj način podstakli osećaj zajednice i vlasništva. “Koko lepo” ne sarađuje sa državom ili NVO sektorom i izdržava se isključivo od benefit zabava, solidarnosti antifašističkih i anarhističkih grupa i priloga javnosti. U nastavi se podstiču autonomija, rodna ravnopravnost, svetovnost i komunikacija, uz istovremeno fokusiranje na osnovne motoričke sposobnosti, osnove čitanja i pisanja, samosvest i opštu društvenost.

Prezentacija i diskusija "Nakon protestnog vrhunca: šta radimo u periodu između previranja”: 
U poslednjih par godina mnogi gradovi bili su svedok naglih erupcija protesta u kojima ulice budu preplavljene ljudima. Taj je fenomen uzeo brojne oblike: evropski protesti protiv mera štednje, američke i druge verzije pokreta “Occupy”, brazilski protesti za besplatan javni prevoz, turski otpor oko parka Gezi, bosanski ustanak i najsvežija – mada i najproblematičnija – nacionalistička revolucija u Ukrajini. Kako god, sve je ovo prošlo bez rešenja za probleme koji su ove proteste i izazvali. Do kojih su granica dosegli i šta bi trebalo učiniti da se te granice pređu? Ukoliko obično previranje ne može da sruši kapitalizam, moramo se zapitati šta je važno u tim visokim tačkama koje su dosegnute u borbi: šta očekujemo da dobijemo od njih, koje je njihovo mesto u našoj dugoročnoj viziji i kako izvući maksimum iz perioda koji sledi nakon njih. Na ovoj prezentaciji, učesnici narodnih ustanaka iz Slovenije i Sjedinjenih Država govoriće o svojim iskustvima, nako čega sledi diskusija. Molimo vas da dođete spremni.



Ulaz na sve prezentacije, tribine i diskusije je slobodan.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.