уторак, 4. фебруар 2014.

Slava Draganu - smrt fašizmu

"Prethodne noći (3. na 4. februar) u par gradova u Srbiji različitim akcijama obeležena je godišnjica smrti velikog glumca - Dragana Maksimovića. Da podsetimo da je Dragan mučki isprebijan 17. novembra 2000. godine u Beogradu od strane rasno i nacionalno "svesnih" nakaza usled čega je i preminuo 4. februara 2001. Počinioci ovog zločina su nepoznati, niko nikada nije za to odgovarao i pod tim ne podrazumevamo odgovaranje pred zakonom, već direktno-akcijašku kaznu lemanja kukavičkih baraba od strane svakog čoveka koji je pogledao bar jedan Draganov film ili predstavu.
Maksimović je direktna žrtva fašizma (prebijen je jer je fašističkim smradovima ličio na Cigana) i to ne smemo da zaboravimo! Ta bagra je prisutna i aktivna kako u Srbiji tako i u svetu i taj ko misli da je fašizam pobeđen '45. grdno se zajeb'o. Fašistička zmija je tu, samo je promenila košuljicu.
SLAVA TEBI DRAGANE - SMRT FAŠIZMU!"

Ovim kratkim saopštenjem niška antifa grupa se oglasila i potvrdila postavljanje transparenta na gradskoj tvrđavi koji je na žalost jako malo uspeo da uživa u lepom februarskom danu jer je "nekom" zasmetao i par sati po postavljanju je uklonjen.

Uz ovo saopštenje stigle su i  fotografije akcija drugova i drugarica iz Beograda, Novog Sada, Babušnice i Kikinde. Takođe (u celini) prenosimo i propratne tekstove grupa iz Kikinde i Babušnice.
"Svi znaju ko je Profesor iz filma ’’Lepa sela lepo gore’’. Svi zanaju ko je Psiho iz ’’Crnog bombardera’’. Mnogi citiraju hipika iz ’’Mi nismo andjeli’’("nema žene da ti sere, nema dece da se deru..."). A opet,sve je manje onih koji znaju ko je Dragan Maksimović. A Dragan je bio veliki glumac. Mnogo uloga u filmovima, i još više predstava. Ali izgleda da je  njegov život i smrt društvo zaboravilo. Maksimović je bolovao od dijabetisa. I astme. I katarakte. I kao da sve to nije bilo dovoljno sudbina mu je, kao u tragediji iz pozorišta, na zelenom vencu, poslala ubice. Dok je čekao autobus, u susret su mu došli neki momci. Navijači, nacisti, combat 18, united force, krv i čast, ’’nacionalno osvešćeni Srbi’’ ili tako nešto...Zbog svog tamnog tena Dragan je stradao. Šamari, udarci, maltretiranje, martinke... sa telom već izmučenog bolestima, nije se branio. Pokušavao je da zaštiti skoro operisano oko. Čovek je pretučen zato što je izgleado kao Rom! A na Ciganskom, Rom znači čovek. I kao što kaže Mika Antić, uvek se piše velikim slovom. Dakle, Čovek je pretučen zato što je izgledao kao Čovek. Bio je to 17. novembar. Do 4. februara Dragan Maksimović se borio. Tada više nije mogao. Operacija polomljene butne kosti nije bila moguća zbog lošeg stanja bolesnika. Suviše ozbiljnih povreda na celom telu. Tog 4-tog februara 2001. umro je Dragan Maksimović. Krivci tog monstruoznog zločina nikad nisu uhvaćeni. Niko nije optužen. Trinaest godina je prošlo od tada, ali gorak ukus u ustima i neki teret na srcu osećamo uvek kada pogledamo neki film u kom vidimo Maksu. Vreme izgleda ne leči baš sve. Smatramo da je Dragan Maksimović čovek čija bi smrt trebalo da nam bude poruka svima. Čovek čiju godišnjicu smrti treba obeležiti i odati mu počast, da ta smrt ne bi bila uzaludna. Ovog 4. februara smo plakatima probali da podsetimo javnost na Dragana i obeležili godišnjicu. A odavanje počasti? Počast mu odajemo svakog dana, našim trudom i borbom da se takav dogadjaj više nikad ne ponovi."
- AFA KIKINDA

Dok književna konfekcija USIUSK iz komšiluka poručuje:
"Od ove godine konačno, i stanovnici Babušnice imali su priliku da budu skromno opomenuti na 4. februar, dan kada je pre 13 godina u sred Beograda izdahnuo glumac Dragan Maksimović, zahvaljujući fašističkoj kreaciji Junajted fors. Uz podsećanje da se mutanti iz ovih redova i dalje aktivni, te da pristalice svoje bolesne ideologije mogu da izvrebaju čak i u ovakvim malim sredinama (možda čak i pre nego drugde), odajemo počast ovom velikom čoveku i poručujemo da NE ZABORAVLJAMO!
Do sledeće prilike, u inovativnijim izdanjima i većem broju
KKUSIUSK, Babušnica"

Vidi slike akcija:

Niš:                          

Beograd:
Nacistima nije bilo dovoljno što su ubili Dragana nego su pre dve godine i oskrnavili spomen ploču postavljenu na Zelenom Vencu i potpisali svoju rasističku organizaciju C18 (combat 18)

Sinoć su drugarice i drugovi očistili ploču i na zidu iscrtali šablone sa likom preminulog glumca.

Kikinda:
Babušnica:


Novi Sad:
Antifa ekipa iz Novog Sada odradila je nalepnice i plakate na kojima je lik ubijenog Maksimovića, a po gradu se mogu videti i šabloni sa njegovim likom kao i parole koje podsećaju na sramni čin fašista i Draganovu pogibiju.


I prethodne dve godine niški zaljubljenici/ce u slobodu i pravdu obeležavali su  godišnjicu smrti Dragana Maksimovića. Ove godine to je urađeno na još bolji način u saradnji sa prijateljskim grupama.

SMRT FAŠIZMU!
SLAVA DRAGANU MAKSIMOVIĆU!


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.