четвртак, 7. март 2013.

Balkanski anarhistički sajam knjiga u Ljubljani 24.-26.maja 2013.

Federacija za anarhističko organizovanje (FAO) poziva sve da posete Ljubljanu ovog maja i pridruže se na Balkanskom anarhističkom sajmu knjiga (BASK). Prošlo je deset godina od kada je BASK započeo svoj put po Balkanu, sa ciljem da spoji lokalnu sa regionalnom i  međunarodnom anarhističkom zajednicom, i da obezbedi prostor za razmenu ideja, praksi, literature, materijala, kulturnih događaja, radionica i javnih diskusija.

Činjenica da živimo usred opšte društvene krize je, do sada, postala neporeciva. Kada se nađemo usred vrtloga kapitalističke destrukcije, često se osetimo slabi i isfrustrirani. Kapitalizam svakodnevno uništave naše živote, na toliko različitih i veoma opipljivih načina. Oduzima nam budućnost. Često se suočavamo sa činjenicom da su neki od starih mehanizama borbe, koji su nekada predstavljali izvor naše moći, više nisu dovoljno efikasni. Ipak, potpuno je jasno da za nas nema druge opcije osim da se borimo i gradimo protiv i izvan postojećeg. Svakako nam ne nedostaje korisnih analiza, kritika, seminara i konferencija. Vreme je da se stupi u akciju.
Prakse otpora, solidarnosti i stvaranja zajednica koje su protiv i izvan kapitalizma, postojale su oduvek, u svim istorijskim periodima, i činile su sastavni deo anarhističkih zajednica. Danas se potreba za takvim praksama proširila daleko izvan naših malih zajednica, u šire društvo. Pustinja koju kapitalističko uništavanje ostavlja za sobom je prostor koji se mora ispuniti imaginacijom i svakodnevnim praksama koje potiču direktno od nas i naših želja. Za sve.
BASK je jedan takav prostor, u kojem možemo razmeniti iskustva i strategije. U kojem, u kontekstu novih drušvenih uslova, možemo otvoriti pitanja i potražiti odgovore. Neka od pitanja o kojima želimo da diskutujemo su: Da li se zaista borimo na novom terenu, i šta je on tačno? Koje mogu biti nove strategije borbe? Koja je uloga anarhista/kinja u savremenim društvenim borbama? Šta smo naučili iz prethodnih iskustava? Pozivamo sve da podrže ovaj događaj svojim učešćem i materijalima. Ceo događaj će biti potpuno besplatan, organizovan u duhu solidarnosti, uzajamne pomoći i izgradnje zajedničke moći.

Nove informacije biće objavljene na:
http://www.a-federacija.org

-Federacija za anarhističko organizovanje – FAO // Ljubljana, januara 2013.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.