среда, 8. август 2012.

Turska aktivistkinja Bašak Šahin Duman izlazi na slobodu


Dana 3. avgusta, nakon 68 dana pritvora, Bašak Šahin Duman (Başak Şahin Duman) je oslobođena!
Oslobađanje se dogodilo nakon što je Županijski sud u Zagrebu doneo odluku o odbijanju zahteva Turske Republike za izručenjem, a policija odobrila zahtev za azilom. Kao što smo upozoravali ranijih meseci, do sada su prvostepeni sudovi zahteve za izručenje u pravilu prihvatali, ignorišući zakonsku i međunarodnu obavezu zaštite žrtava političkog i drugog progona, a Bašak je postala jedna od svega tridesetak osoba u Hrvatskoj kojima je odobren azil. Uvereni smo da dobar deo zasluga za ovakve odluke imaju svi oni koji su poslednja dva meseca sarađivali ili pomagali ovoj kampanji. To nam ujedno pokazuje i da se, uprkos nepovoljnom razvoju za prava političkih zatvorenika poslednjih godina, još uvek isplati boriti za odbranu prava koja bi se trebala podrazumievati, kao što je pravo na zaštitu od političkog progona.
Zato ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli kampanju, materijalno, moralno ili ličnim učestvovanjem u širenju informacija ili pomaganju organizacije pomoći i podrške Bašak u zatvoru. Podsetimo, osim dva protesta u Osijeku i Zagrebu, održano je i preko trideset protesta širom Evrope, od Londona i Haga do Beograda i Ankare. Održana je tribina, koncert solidarnosti, brojne konferencije za štampu, štampani su informativni i propagandni materijali i sakupljan novac za njene potrebe u zatvoru i pomoć porodici u plaćanju advokata. Međutim, uspešno rešavanje slučaja Bašak nije samo prilika za slavlje i čestitanje. Ovakve odluke nadležnih institucija istovremeno ostavljaju u obavezu svima onima koji su pomagali ovoj kampanji da nastave braniti pravo na zaštitu od političkog progona u Hrvatskoj, bilo da se radi o stranim ili domaćim državljanima. Očekujemo da konačno u sličnim slučajevima pažljivije istraživanje zakonitosti izručenja radi zaštite ljudskih prava postane standard.
U Turskoj je još uvek preko 10 000 političkih zatvorenika, od čega je 1000 dece i velika većina njih je u zatvoru baš kao i Bašak, isključivo zbog iznošenja mišljenja koje je suprotno mišljenju režima. U međuvremenu je u Hrvatskoj uhapšena još jedna turska državljanka, Vicdin Özerdem, progonjena po istom zakonu, koja već ima azil u Nemačkoj, ali je uprkos tome već više od nedelju dana u hrvatskom pritvoru. Međunarodne Interpolove poternice raspisane zbog "terorizma" i u mnogim drugim slučajevima služe represivnim režimima da progone žrtve političkog progona daleko izvan svojih granica, kao što svedoče nedavni slučajevi progona etiopske opozicije i hapšenja iranskih političkih izbeglica u Švedskoj. Predsednica Ustavnog suda RH Jasna Omejec nedavno je prilikom komentarisanja kaznenog zakona izjavila kako je potrebno ozakoniti snažnije mehanizme borbe protiv međunarodnog terorizma, pri tome potpuno iignorišući činjenicu kako je fleksibilna i nikad jasno definisana etiketa terorizma danas glavno sredstvo progona političke opozicije u mnogim zemljama svieta koja preti da potpuno obezvredi teško izborena prava na zaštitu od političkog progona. Sve to, samo nas još jednom upozorava na opasnosti i nužnost odbrane prava na društveni aktivizam.
Sloboda svim političkim zatvorenicima! 
 
Inicijativa "Sloboda za Başak"

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.