уторак, 17. јул 2012.

Radnici na severu Grčke preuzeli fabriku i proglasili radničko samoupravljanje


Pokret za Radničko Oslobođenje i Samoorganizaciju • 12.07.2012.


Suočeni s bezizlaznom situacijom, radnici u grčkoj fabrici Viomihaniki Metalleutiki na severu zemlje, odlučili su da preuzmu stvari u svoje ruke - na generalnoj radničkoj skupštini 40 radnika je proglasilo okupaciju i samoupravljanje fabrikom. Fabrika je deo korporacije Filkeram Džonson (Philkeram Johnson) sa predstavništvom u Solunu koja se bavi keramikom. Fabrika Viomihaniki Metalleutiki spada u rudarsku industriju.
Radnici u proglasu objašnjavaju kako je kompanija odustala od fabrike i radnika još u maju 2011, no, radnici se nisu povukli - i dalje redovno dolaze na smene i čuvaju svu opremu kako ista ne bi bila ukradena ili preuzeta od strane administracije. Tvrde kako je njihovo pravo, kao i svih radnika, pružiti odlučan otpor izrabljivanju radničke klase od strane države i krupnog kapitala.
Zahtevaju da se njihov proglas i predlog uvaži i da im se zakonski prizna status radničke kooperacije. Uprkos formalnom zahtevu koji su zajedno doneli juče na skupštini u Solunu, radnici nemaju nikakvih iluzija - tako se i u samom proglasu navodi kako su svesni da će ih država i kapital sada napasti svom silom, kako njihova odluka ne bi postala snažan presedan i primer otpora svim drugim radnicima. No, ističu kako su spremni na borbu i pozivaju sve druge radnike u fabrikama i u korporacijama da preuzmu svoja radna mesta i proglase radničku samoupravu. Hrabri radnici takođe ističu kako je radničko samoupravljanje jedina realna alternativa kapitalističkom izrabljivanju i degradaciji cele radničke klase.

Predlog radnika, kako bi se izbegla propast - jer administracija je navela kako neće ponovno otvarati fabriku, zbog nedostatka sredstava - je da se fabrika da na kontrolu radnicima. O ovome se pozitivno izjasnilo 98% radnika koji su učestvovali na generalnoj skupštini. Dalje, uz zahtev da cela fabrika pređe u ruke radnika, traži se da i svi članovi administracije i radnici koji sede u administrativnom veću podnesu ostavku, bez ikakvih pretenzija na budućnost radničkog samoupravljanja fabrikom.

Konačno, radnici fabrike zahtevaju uvođenje zakonskog statusa za kooperativno poduzeće, kako bi se njihova i buduće inicijative mogle i pravno pokriti.

Okupacija i ponovno pokretanje fabrika i korporacija od strane njihovih radnika jedina je realna alternativa uoči sve veće eksploatacije radničke klase. Samoorganizacija fabrika koje su se zatvorile je jedini predlog koji ima snagu da mobiliše radničku klasu koja - živeći pod stalnim strahom od nezaposlenosti - više ne nalazi drugog načina kojime bi pružila otpor.

Svesni smo teškoća s kojima ćemo se suočavati u ovoj borbi za radničko samoupravljanje. Država i kapital će se žestoko boriti protiv nas - jer naša potencijalna pobeda bi stvorila presedan i primer koji bi sledili svi drugi pokreti radničkog otpora u zemlji. Pitanje "u čijim rukama se nalaze sredstva proizvodnje" je pitanje života ili smrti za radničku klasu koja je gurnuta u degradaciju. Zbog toga, radnički otpor orijentisan u ovom pravcu - i snage solidarnosti s ovim otporom - moraju se pripremiti za sukob s državom i administracijom kako bi se okupacija radnih mesta pretvorila u proizvodnju pod upravom radničkog samoupravljanja.

Ovim putem pozivamo sve sindikate, organizacije i radnike da stanu u znak solidarnosti s borbom radnika tvornice VIOMIHANIKI METALLEYTIKI i da aktivno podupru radnike finansijski i politički."

OTVORENA SKUPŠTINA:
Sreda 11.7.2012.
18:00h Centar Rada u Solunu
Pokret za Radničko Oslobođenje i Samoorganizaciju

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.