понедељак, 2. април 2012.

Izveštaji sa M 31 protesta u Frankfurtu i Zagrebu

Oko 6000 demonstranata izašlo je na ulice Frankurta, 31. marta, za kada je bio zakazan protest pod nazivom "Evropski dan akcije protiv kapitalizma". Protesti su održani i u drugim gradovima, Madridu, Atini (sa veoma lošim odzivom), Milanu, Zagrebu, Beču, Utrehtu, Moskvi i Kijevu.
Тоkоm demonstracija bacano je kamenje i farba na sedište Evropske Centralne Banke (ECB), sedišta policije i zgrade agencija za privremeno zapošljavanje. Policija to koristi kao izgovor za napad pendrecima i suzavcem, dosta ljudi je povređno, neki teže. Policija je uspela da odvoji zadnju trećinu demonstranata na oko sat i po. Protestni marš koji je trebalo da krene ka gradilištu nove zgrade ECB je stoga izgledao nemoguć u to vreme, tako da su demonstranti počeli da se razilaze u opštini Ostend.
Ipak, preko 200 demonstranata bilo je opkoljeno na ulici od strane policije koja ih je kao stoku držala više od 6 sati!
Pravna pomoć ili kontakt sa registrovanim organizatorima protesta bio je nemoguć za okruženi blok. Svaki pravnik koji je pokušao da pomogne zarobljenim demonstrantima bio je odbijen od strane policijskih odreda. Usledilo je masovno hapšenje (tačan broj zatvorenika ili moguće kazne još uvek nisu objavljene).  Najmanje jedan policijski autobus odvozi demonstrante u zatvorski centar Gesa (odakle se obično izlazi posle nekoliko sati, ukoliko ne podnesu krivičnu prijavu protv vas). Organizatori M31 osudili su policijsko nasilje i masovna hapšenja u Frankfurtu i pokušali da obezbede pravnu pomoć uhapšenima.
Pre nego su demonstracije završene, stotine demonstranata prošlo je kroz centar grada, gde su sproveli militantne akcije protiv kancelarija i poslovnih zgrada, kao i protiv "Rimljanina" (znamenitost u Frankfurtu) i Zavoda za zapošljavanje.


                                               



izvor: Contrainfo

Evo ukratko i o M31 protestu održanog u Zagrebu:

Kao što je i najavljeno, jučer je u sklopu europskog dana borbe protiv kapitalizma – poznatog pod nazivom M31 – održan antikapitalistički prosvjed u Zagrebu koji je okupio nekoliko stotina ljudi. Prosvjed je započeo na Zrinjevcu a s govornice su upućene jasne poruke kako se ne radi samo o još jednom ciklusu krize kapitalizma, nego o tome da je sam kapitalizam, kao način produkcije, problem i kriza.

Nakon toga velika povorka antikapitalista krenula je užom gradskom jezgrom uz parole "Dolje tajkuni!", "Zauzmi, obrani, proizvodi!" , "Svi na ulice", te "Kapitalizam je kanibalizam!". Pozivala je i druge ljude da se priključe prosvjedu i iskažu svoje protivljenje kapitalizmu.
Članovi lokalne grupe MASA iz Zagreba također su bili prisutni na prosvjedu i svojim letcima okupljenima, ali i prolaznicima, uputili svoju poruku:
NI KAPITAL NI DRŽAVA NISU NAM SAVEZNICI U OVOJ BORBI!


opširnije o ovome: MASA

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.