четвртак, 25. јул 2013.

Poziv na akcije solidarnosti sa skvotom Gromada u Krakovu


Skvot "Gromada" nastao je u centru Krakova, u blizini glavne železničke stanice. Dugi niz godina zgrada je bila prazna, stanje je bivalo sve gore i gore.
Grupa aktivista je za 12. jul najavila otvaranje društveno-kulturnog centra u toj zgradi. Događaj je popratila muzička skupina Cracow Rhythms of Resistance (Krakovski ritmovima otpora). Aktivisti su organizovali i piknik za komšiluk.

Skvoteri su uspeli da zadrže zgradu 6 dana. Svaki dan na vratima skvota pojavljivala se policija.
13. jula oko 17:00 časova policijska patrola se pojavila ispred zgrade. Policajci su hteli da razgovaraju sa skvoterima. Dvojica aktivista koji su bili van zgrade napadnuti su od strane policije u trenutku kada su želeli da snime intervenciju. Okovani u lisice, odvedeni su u policijsku stanicu, gde su vređani, zastrašivani i pretučeni od strane policije. Slučaj je završio na sudu.
U sredu, 19. jula u poslepodnevnim satima, društveni centar "Gromada" iseljen je od strane predstavnika suvlasnika zgrade, iako za to ne postoji zakonsko pravo. Predstavnik je  to učinio uz pomoć policije. Najamni radnici demolirali su prozore i vrata, a onda ih i zazidali. Iseljenje je trajalo oko četiri sata. Skvoteri planiraju da idu i na sud zbog kršenja njihovog statusa i stanarskih prava. Ovo je samo još jedan primer anti-socijalne politike koju sprovodi vlast u Krakovu. Dok mnogi ljudi trpe izbacivanje na ulicu i beskućništvo, veliki broj objekata zvrji prazno, koriste se za razne špekulacije sa nekretninama, nepromišljene investicije i sl.
Borba se nastavlja!
Okupirajmo Krakov!
Više o ovom skvotu pogledaj na : https://squatkrakow.wordpress.com/

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.