уторак, 20. јануар 2015.

Memorijalna akcija posvećena Anastasiji Baburovoj i Stanislavu Markelovom u Helsinkiju



Dana 19. Januara u Helsinkiju, anarhisti su organizovali akciju u znak sećanja na advokata Stanislava Markelova i novinarke Anastasije Baburove ubijenih od strane nacista u centru Moskve pre 6 godina.Na ovaj dan ruski antifašisti i saborci pokazuju svoju solidarnost i u drugim zemljama organizuju akcije na ulicama da se zapamte imena žrtava i da se ne dozvoli da se šovinizam i ksenofobija uvuku u ljudske umove. 
Dok se celo društvo i država čvrsto drže patriotizma i nacionalističke euforije, nastavljaja se borba protiv svakog oblika ugnjetavanja i sećanje na žrtve nacizma.
Timur Kacharava, Alexander Ryukhin Ilya Borodaenko, Alexei Krylov,
Fyodor Filatov, Stanislav Markelov, Anastasia Baburova, Ilya Japaridze,
Ivan Hutorskoy, Constantine Lunkin.
**Stanislav Markelov je bio advokat za ljudska prava. Uglavnom je ostao upamćen kao advokat porodice Elze Kungaeve, mlade čečenke ubijene od srane kolonijaliste ruske vojske Jurija Budanova (Yuri Budanov) za vreme drugog čečenskog rata. Isto tako, Stanislav je učestvovao u krivičnim predmetima gde je podržavao antifašiste i anarhiste. Anastasija Baburova (Anastasiya Baburova) je bila novinarka u "Novaya Gazeta", anarhistkinja i aktivista za zaštitu životne sredine. Dan pre njenog ubistva, postala je član Autonomne akcije.
Ubistvo je počinjeno od strane naci-terorista članova “Borbena organizacija ruskih nacionalista”
Nikita Tikhonov i njegove partnerke Evgeniya Hasis. Ubistvo Anastasije je bila slučajnost, jer je zapravo Stanislav bio glavna meta. Ubijeni su u centru Moske 19. Januara 2009.
Ubrzo nakon izvršenog ubistva, izvršioci su bili uhapšeni. Tokom suđenja oni su tvrdili da su finansirani od strane nekih ljudi iz administracije predsedništva i bili su borbeni odred legalne nacionalističke organizacije zvane “Russkiy Obraz” (ruski obraz). Nikita
Tikhonov je osuđen na doživotnu robiju, a Evgeniya Hasis je dobila 18 godina zatvora.
Ovih dana u Moskvi traje suđenje drugim članovima ove grupe.
Jedan od njih se i dalje krije, a drugi, bivši službenik FSB (ruska tajna služba) Alexey Korshunov, razneo se bombom dok je džogirao.
preuzeto sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.