четвртак, 10. јул 2014.

Ukratko o Malatesti

Evo kratke biografije istaknutog italijanskog borbenog anarhiste Erika Malateste
(1853 - 1932):


,,Anarhizam je organizovanje, organizovanje i još organizovanja.“
Eriko Malatesta, koji je skovao  ovu dvoznačnu rečenicu, rođen je 14. decembra 1853. Posvetio je ceo svoj život anarhističkoj stvari, pridruživši se 1871. godine italijanskoj sekciji Međunarodnog udruženja radnika, ubrzo nakon Pariske komune, a umro je 22. jula 1932. godine, dok je ležao u zatvoru po Musolinijevom naređenju.
U godinama dok je bio aktivan bio je umešan u pobune, štrajkove, a zamalo i revoluciju. Iako je bio primoran da provede mnogo godina u zatvoru i u izgnanstvu, Malatesta je bio izvanredan organizator, agitator, pisac i izdavač. Bio je jedan od najpoznatijih revolucionara svog vremena, ikona slobode za italijanski radnički pokret.
Malatestina efikasnost se vidi i kroz policijski izveštaj:
,,Malatestin povratak iz Londona bio je signal za ponovno buđenje anarhističkog pokreta u Ankoni... Malatesta je odmah počeo sa njegovom reorganizacijom. Bavio se revolucionarnom propagandom na sastancima i okupljanjima, kao i putem letaka i članaka koji su izlazili u nedeljniku Volonta...
Za vreme kratkog boravka u Ankoni, okupio je grupu anarhista i simpatizera od otprilike 600 pojedinaca, sastavljenih mahom od lučkih nosača, radnika i kriminalnih elemenata grada... Njegovi kvaliteti inteligentnog, ratobornog govornika koji teži tome da ubedi smirenošću, a nikada nasilničkim jezikom, do krajnjih granica su korišćeni radi ponovnog oživljavanja već istrošenih snaga partije, i radi pridobijanja novih članova i simpatizera, pri čemu principijelni cilj nikada nije gubljen iz vida, a to je udruživanje partijskih snaga i potkopavanje osnova države, putem ometanja njenog rada, paralizovanja njenih službi, i putem širenja antimilitarističke propagande, sve dok ne dođe do povoljnijih prilika za prevrat i uništenje postojeće države.“
,,Crvena sedmica“ se javila brzo nakon Malatestinog povratka: počele su da se odigravaju oružane borbe sa policijom, proglašavani su generalni štrajkovi, a u mnogim oblastima su proglašene autonomne komune. Na žalost, kada su reformističke unije proglasile kraj štrajka, vlada je bila u stanju da iznova potvrdi svoj autoritet, i Malatesta se vratio u egzil.
Samo je mali broj njegovih tekstova preveden na engleski jezik, ali jasnoća i snaga njegovih argumenata čine da mnogi od tih tekstova danas izgledaju osvežavajuće relevantni.

prevedeno sa: libcom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.