понедељак, 7. јул 2014.

Rat ratu! Izjava ukrajinskih levičara i anarhista o sukobu u Ukrajini

U tekućem sukobu, mi ne podržavamo ni ukrajinsku vladu ni proruske frakcije koje su uspostavile svoju vlast na delu luganske i donjecke oblasti. Radničkoj klasi (tj. svakome ko nema ni moć ni kapital) podjednako je stran koncept unitarne Ukrajine i ideje „federalizacije“ ili stvaranje novih država – to su samo igre političara koji sisaju krv običnog naroda. Mi, levičari i anarhisti, trebalo bi primarno da se držimo potreba radničke klase u ratom pogođenim delovima Ukrajine, da zaštitimo njena prava i slobode.
Protiv LNR i DNR!
„Narodne republike“ Donjecka i Luganska su skup zaraćenih desničarskih hunti. Prava i slobode, koja uživa ostatak Ukrajine, ne važe na teritorijama koje su pod njihovom kontrolom. Javna manifestacija političkog neslaganja tamo nije moguća; aktivisti koji se bave radničkim pravima koji su kritikovali DNR kidnapovani su i mučeni. Ukoliko se održe ovi režimi radnička klasa će u potpunosti biti lišena bilo kakve mogućnosti da brani svoja zakonska prava. Jedini mogući oblik aktivnosti „levice“ u DNR i LNR je ritualno obožavanje sovjetskih simbola, koji nemaju nikakve veze sa radničkim interesima.

Reakcionarne režime DNR i LNR ne interesuje mirno rešenje, njihov cilj je dalja eskalacija sukoba, što je potvrđeno obećanjima njihovih lidera da će „stići do Harkova“, „do Kijeva“ i „do Ljvova“.

Protiv ukrajinske vlade!

Ukrajinske vlasti profitiraju od ratnih ugovora, šalju rezerviste i neobučene regrute na prve borbene linije građanskog rata, i pokušavaju da upotrebe dugotrajni vojni sukob da bi ojačale svoje pozicije. Suprotno od usiljene retorike o jednistvu vlade i naroda, mi moramo da se odupremo svim pokušajima lišavanja socijalnih garancija, političkih prava i sloboda, svih manifestacija nasilja policije i vojske, svakog podsticanja nacionalističkih i verskih predrasuda među vojnicima i narodom. Za vladajuću klasu, rat je prilika da se obračuna u političkoj i socijalnoj sfreri. U borbi protiv agresije Putinovog režima i njegovih satelita, Ukrajinci ne bi trebalo da zapostave opasnost od „Putina“ koji se može pojaviti u njihovoj zemlji.

Nakon njihove pobede nad „separatistima“, čija pozicija je bez spoljne vojne podrške osuđena na propast, ojačani režim u Kijevu će ponovo postati glavna pretnja za radničku klasu. Ako se potlačeni ujedine sa vladajućom klasom pod patriotskim zastavama, gušenje ljudskih prava i sloboda, što je trebalo izbeći Majdanom, pod novom vladom će biti neizbežno. Parlament se sastoji iz predstavnika konzervativnih i ekstremno desnih partija („Batkivšina“, „Svoboda“), koje su u više navrata podržavale opskurantske zakone – posebno, ponovno uvođenje smrtne kazne, ograničenje reproduktivnih prava, preventivna hapšenja na temelju političkih motiva; statuti ovih partija sadrže pozive za zabranu politčkih štrajkova. Mnoge njihove inicijative su imitacija poteza Putinovog režima, Partije regiona ili Kominističke partije. Uprkos sunovratu njihove popularnosti, takva retorika se percipira kao legitiman deo političkog polja.

- Protiv fašista sa obe strane fronta!

Mi se bez oklevanja protivimo legitimaciji ultranacionalističkih i kriminalnih grupa kao članova „antiterorističke operacije“. Ipak, treba napomenuti da su među onima koji se bore na drugoj strani dobrovoljci iz evropskih fašističkih organizacija i ultrareakcionari iz Rusije, a pro-kremljovska propaganda ih prikazuje isključivo kao „antifašističke ratnike“.
Protiv izazivanja rata pod maskom pacifizma!

Podjednako nam se gadi zveckanje oružjem i bodrenje ubijanja neprijatelja, sa jedne strane, i pseudo-pacifističke spekulacije ljudi koji su direktno odgovorni za eskalaciju nasilja, sa druge. Pacifizam nije kompatibilan ni sa podržavanjem režima „Nove Rusije“ ili sa izražavanjem bilo kakvih simpatija prema njima, niti sa podrškom ukrajinskom militarizmu.

- Protiv laži i propagande sa svih strana!
Informacijski prostor i mediji su postali pravo bojno polje, narod Ukrajine i Rusije kljukaju sadržajno suprotnom ali podjednako lažnom propagandom koja ojačava militantnost na obe strane sukoba i huška radnike jedne protiv drugih; to omogućava vladama da kanališu socijalno nezadovoljstvo u bezbednom pravcu. Stoga, važno je ne slediti masu, koja će rado primiti vesti koje želi da čuje, već treba ostati trezven i biti veran našim principima. Jedino će vreme pomoći da se verodostojno rekonstruišu ova dešavanja.

- Za razvoj radničkog pokreta!

Radnička klasa Ukrajine je još uvek u povoju i ne učestvuje kao subjekt u sukobu. Mi treba da formulišemo i branimo socijalni program i da pomognemo razvoj organizacija koje izražavaju interese radnika. Jedino će snažan radnički pokret koji ostvaruje svoje interese biti u stanju da uspostavi mir u Ukrajini.

Mi se protivimo prisilnom služenju vojnog roka, i zahtevamo da se prestane sa regrutacijom i da se puste svi vojnici koji ne žele da se bore.

Mi podržavamo kampanju pružanja pomoći interno raseljenim licima iz ratom pogođenih područja, i mi smo spremni da podržimo dezertere i regrute koji izbegavaju služenje vojnog roka iz etičkih i političkih razloga. Autonomni radnički sindikat - Harkov već vodi kampanju podrške interno raseljenim licima u svojoj sredini – mi pozivamo sve libertere i levičare da nam se pridruže ili da urade isto u svojoj sredini.

Mi izražavamo našu podršku i solidarnost sa radnicima i sindikalnim inicijativama koje se bore za radnička prava; mi smo spremni da aktivno podržimo one koji se bore protiv DNR i LNR iz klasne perspektive. Oni su danas u daleko ozbiljnijoj opasnosti od aktivista iz centralne i zapadne Ukrajine.

No war but the class war!

Možete da potpišete izjavu i pošaljete nam imejla na inbox@avtonomia.net,
ili da ostavite komentar ovde.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.