уторак, 29. јул 2014.

Podrška anarhisti sa Krima Aleksandru Kolčenku, osumnjičenog za "terorizam"

Aleksandar Kolčenko priveden je na Krimu 17. maja 2014, zbog sumnje da je deo ''terorističke" grupe, da je učestvovao u pripremama terorističkog napada i paljevinama.

Osumnjičen je da je deo "terorističke grupe" koja je planirala napad eksplozivima u blizini Lenjinovog spomenika u Simferipolju 8. i 9. maja, kao i da su sabotirali železničku prugu i strujne provodnike (kablove). Kolčenko je isto tako osumnjičen za dva napada eksplozivima: na sedište stranke "Ruskog Jedinstva" i "Ruske Zajednice Krima, 14. aprila, i kancelarije "Jedinstvene Rusije" u Simferiopolju 18. aprila. On je tada prebačen u Moskvu i smešten je u istražni zatvor Lefortovo. Slučaj je pokrenut od strane FSB-a, bivšeg KGB-a.
Aleksandar je anarhista i antifašista koji je učestvovao u studentskim i ekološkim akcijama. On je bio deo kampanje protiv školarina i podržavao je proteste za radnička prava. Bio je stalno napadan od strane  nacista zbog svojih antifašističkih pogleda. Jedan incident dogodio se nakon projekcije filma o ubistvu novinarke antifašistkinje Anastasije Baburove, kada je napadnut od tridesetak nacista naoružanih noževima. U tom kontekstu, tvrdnje ruskih zvaničnika da je Aleksandar nacionalista i deo takozvanog "Desnog Sektora" su smešna, a i on sam negira ove tvrdnje.

Advokati optuženog su postali predmet šale, ograničene su informacije o optužbama i nivo saradnje sa osumnjičenim. Mi znamo da je Aleksandar bio prisutan na lokaciji paljevina, ali on negira terorističke optužbe za koja maksimalna kazna iznosi i do 20 godina zatvora. Takođe ne postoji ni dokaz da je Aleksandar umešao bilo kog drugog u to.

Za Aleksandra Kolčenka se tvrdi da je deo veće grupe koja je protestovala protiv ruske invazije na Krim organizovanjem direktnih akcija. Čuveni filmski režiser, Oleg Sentsov, kao i dva "Majdan aktivista", Genadij Afanisaev i Aleksej Čirnji, takođe su pritvoreni pod istom sumnjom. Za njih se tvrdi da su deo "Desnog Sektora" (ukrajinske ultra-desničarske organizacije). Ovo je laž jer pored Čirnjija nijadan od optuženih nije imao veze sa Desnim Sektorom, a Aleksandar Kolčenko nikada nije ni delio nacionalističke ideje. Ceo ovaj slučaj se bazira kao deo kampanje kojim je Rusija preuzela Krim, koja uključuje represije protiv bilo koga ko nije komatibilan sa novim autoritetom.

Oleg Sentsov je hapšenjem privukao svetsku pažnju, a nedavno, određeni broj poznatih reditelja, uključujući Pedra Almodovara, Majka Lejga, Agnješka Holanda, Stefana Daldria, Belu Tari i Vim Vondersa, potpisali su peticiju kojom su zatražili njegovo oslobađanje.
Pošto je ovaj slučaj politički, pravni troškovi za Aleksandra su visoki i kreću se oko 850 evra mesečno. Očekuje se da će istraga trajati veoma dugo kako bi se izmeđuostalog u tešku finansijsku situaciju stavile i lokalne ABC grupe. Zato objavljujemo poziv za finansijsku podršku i širenje informacija. Novac možete donirati preko PayPal-a na abc-msk@riseup.net ili koristeći bankovni račun (za detalje pistai na istu e-mail adresu).

Inetrnacionalna nedelja akcija za uhapšene održaće se od 15. jula.

Možete pisati Aleksandru koristeći sledeće adrese (uz napomenu  da su prihvaćena pisma samo na ruskom, tako da možete da šaljete razglednice ili koristite google translate ukoliko ne govorite ruski jezik):


adresa:
Kolchenko Aleksandr Aleksandrovich

Lefortovskiy val, 5, p/b 201

111020 Moscow

RUSSIA


prevedeno sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.