недеља, 9. март 2014.

Potrebna pomoć: nacisti bacili kiselinu u oči dečaku iz Uzbekistana

„Odavno nisam plakala prilikom nekog susreta. Otac sa detetom od godinu i po. Uzbekistanci iz Oša, izgorela im kuća. U oktobru je majka sa detetom, izašavši iz metroa na jugu Moskve, naletela na gomilu nacionalista. Pretpostavlja se da je u pitanju četvrt Birljujevo. Uz povike „Juri ih!“, potrčali su za ženom sa decom i nekoliko drugih „stranaca“, dok ih nisu uterali nazad u metro. Polili su ih nečim iz boce. Majka je mislila da je u pitanju voda. Ispostavilo se – sirćetna esencija. Mališanu je upala u oko. Zenica mu je morala biti odstranjena. Oko je sada zašiveno. Dok su ležali u bolnici, majci je istekla boravišna dozvola, pošli su do granice sa Ukrajinom – majku su isterali i zabranili joj ulazak do 2018. Otac sa petoro dece je ovde sam“ – govori o napadu aktivistkinja Stasja Denisova.

A evo šta piše odbor „Građanska pomoć“, koji se bavi podrškom doseljenicima. Ovaj odbor je trenutno posvećen sakupljanju novca za lečenje mališana:
„Taj dečak se zove Dijor Abdulajev. Ima godinu dana i četiri meseca. Roditelji su mu Uzbekistanci koji su pobegli iz Oša nakon oružanog sukoba 2010.
Oktobra 2013. godine na Dijora i njegovu majku izvršen je napad u oblasti jedne od prigradskih stanica moskovskog metroa. Majka sa detetom je morala da beži pred grupom mladih ljudi koji su uzvikivali rasističke parole. Ipak, napadači su uspeli da ih poliju nekom nepoznatom tečnošću, po svemu sudeći – sirćetnom esencijom.
Malom Dijoru je ona izgorela rožnjaču. U bolnici u koju su se javili izvršena je hitna operacija. Sada mu je oko zašiveno.
Lekari još uvek nerado iznose prognoze da li postoje šanse da mu povrate vid. U martu 2014. mališanu je potrebna dijagnostička operacija, kako bi se odlučilo o daljem toku lečenja.
O sudbini Dijora i njegove porodice možete saznati više na stranici refugee.ru.
Odbor „Građanska pomoć“ prikuplja novčana sredstva za pomoć malom Dijoru. Prva operacija će koštati oko 15 000 rubalja. Koliko će novca biti potrebno kasnije  – znaće se posle operacije.
 Novac možete uplatiti na žiro račun predsednika Odbora Svetlane Ganuškine, 410011006052189. Uplate možete izvršiti i bilo kojom karticom na https://money.yandex.ru/topup/card/carddetails.xml .
Mi ćemo svakako podneti izveštaj za svaku potrošenu kopejku na internet stranici Odbora refugee.ru.

prevedeno sa: avtonom.org

1 коментар:

  1. Jeste li poslovni čovjek ili žena? Trebate li sredstva za pokretanje vlastitog posla? Trebate li zajam za podmirenje duga ili isplatu računa ili početak lijepog posla? Trebate li sredstva za financiranje projekta? Mi nudimo zajamčene usluge zajma bilo kojeg iznosa i bilo kojeg dijela svijeta za (pojedince, tvrtke, pravnike i korporativne organizacije) uz našu veliku kamatnu stopu od 2%. Za prijavu i više informacija pošaljite odgovore na sljedeću adresu e-pošte: kelvinsmithfunds@yahoo.com

    Hvala

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.