недеља, 2. март 2014.

Intervencija solidarnosti u Atini sa radnikom migrantom koga je pretukao šef


"Klasnom solidarnošću i organizacijom ratujemo protiv šefova i fašista"
Sindikat konobara, kuvara i radnika prehrambeno-uslužnog sektora
Radnik migrant je radio 5 meseci, više od 12 sati dnevno, 30 dana mesečno u bar-restoranu ,,SCHERZO”, smeštenom u Vorea ulici 8 u Marusi (predgrađe na severu Atine). Njegova dnevnica je bila samo 10 evra. Osim što je prao posuđe i bavio se čišćenjem, takođe je više puta slat u nabavke za restoran, ali i za lične potrebe svog poslodavca. Kao da to nije bilo dovoljno, njegov poslodavac Dimitris Tyrologos mu je dugovao novac. Jednog dana, dok je perač sudova/čistač čekao da uzme deo novca koji mu nije isplaćen, šef ga je brutalno pretukao i čak mu ukrao i ranac, u kome se nalazila lična dokumentacija i novac.
Radnik je primljen u bolnicu, gde je ostao tri dana. Bez obzira na svakodnevnu eksploataciju i zastrašivanje na poslu, odmah posle batinjanja je prokazao svog šefa inspektoru za rad, pozivajući se na svoje dostojanstvo kao radnika, i kontaktirajući socijalne grupe i baze sindikata za hitnu solidarnost.
U subotu 22. februara 2014. ispred restorana ,,SCHERZO” u Marusi kolektiv restorana i trgovački sindikati održali su prvi protest. Protest je organizovan od strane atinske baze konobara, kuvara i drugih radnika u prehrambeno-ugostiteljskom sektoru, kao znak solidarnosti sa njihovim kolegom radnikom, članom istog sindikata, zapošljenom u istom sektoru i nedavno prebijenom zato što je zatražio da mu se isplate zaostale plate… Gotovo dva sata više od 200 ljudi je uzvikivalo slogane, delilo tekstove i pamflete i informisalo prolaznike i obližnje prodavnice o incidentu. Ubrzo nakon ovog okupljanja, protestanti su održali demonstraciju u komšiluku. 
Ruka svakog šefa koja je podignuta na radnika treba biti odsečena!

prevedeno sa:contra-info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.