Free Pussy Riot!

понедељак, 27. јануар 2014.

Loše vijesti iz Meksika: “Paulina”, tvoja smrt ima mnogo lajkova

 Ili: Zašto se dezinfomacije trebaju ticati svih nas, u našem pokušaju
da proizvedemo kontra-informacije


Napokon, 25. januara, do sada sramotna facebook.com/Bloque.Anarko.Oriente je objavila tekst koji tvrdi da su oni (a ko su oni zapravo?) tužni što nas moraju obavijestiti da su pogriješili da je Maria Paulina Inefavel Lorandi brutalno umrla; žao im je što su neodgovorno  širili sranja od samog početka.  Ne bi se zamarali o Facebook prljavštini; međutim, javni profil Bloque Anarko Oriente je originalan izvor strašne gluposti o Marjinoj smrti, koja se zapravo nikada nije ni desila.
Nažalost, ova priča se i previše proširila na stranicama kontra-informacija od 21. januara. Zašto su kontra-informacijske ekipe reprodukovale ovu nepotvrđenu priču koja je, kako znaju, došla direktno sa nekog Facebook računa (i onih koji su bili upozoreni zbog svojih nevjerovatnih laži, ali bez uspjeha)? Zašto je bilo toliko potrebno prenijeti vijest o silovanoj i ubijenoj anarhistkinji bez da se zna sigurno da li je to istina, bez da pitaju pouzdane anarhiste koji su aktivni na teritoriji koja je pod kontrolom meksičke države, kako bi se izbjegao nečiji kredibilitet koji će propasti zbog Facebook laži? Zašto su facebook tvrdnje nametnute širem protoku kontra-informacija? I šta su neke kontra-informacijske stranice, razni ljevičarski mediji i sve vrste blogera mislili kada su širili lažnu fotografiju “Pauline”? Još od prvog trenutka kada je ta uznemirujuća vijest objavljena, nekoliko facebook (!) korisnika je izrazilo nesigurnost o ispravnosti infomracije. “Bloque Anarko Oriente” je u više navrata bio obaviješten o tome da je mlada žena sa slike na njihovoj facebook stranici, “drugarica Paulina iz Meksika” potpuno druga žena iz Čilea, koja nema 7-mjesečnu bebu, već 5-godišnje dijete. Ko god je žena na slici, “Bloque Anarko Oriente” ne samo da su inzistirali na svojoj žalopojci, bez ikakvog napora da utvrde vijest, bez priznanja da iko od njih zna ikakvu “Paulinu” lično, već su čak i pozvali na marš 25. januara u Meksiko Sitiju u spomen “njihove companjere”, samo da bi povukli svoj poziv i cijelu fiktivnu priču u zadnji tren.

Naravno, sranja se dešavaju. Ali na praktičnom nivou, pozivamo sve zainteresovane da odmah obrišu sve srodne postove, i pobogu skinu sliku te žene, koja je previše eksponirana na internetu kao navodno preminula.
Kontra-informacije su oružje, ne pretvarajte ih u loši vic!
preuzeto sa:slobodari.wordpress

Нема коментара:

Постави коментар