понедељак, 18. фебруар 2013.

Napad na kompleks "Grčkog Rudnika Zlata" zbog zagađenja životne sredine

Više desetina maskiranih ekologa spremnih na direktnu akciju upali su sinoć (17.februara) posle ponoći u kompleks rudnika zlata u severnoj Grčkoj, na poluostrvu Halkidiki. Koristeći molotovljeve koktele i zapaljive tečnosti uništili su kontejnere koji su služili kao kancelrije kao i mašine i vozila koje je kompanija koristila za sticanje profita, ne mareći za nenadoknadivu štetu koju nanosi životnoj sredini.

Na sajtu "Grčkog Rudnika Zlata" stoji da ta kompanija planira otvaranje novih radnih mesta (ali pod kojim uslovima!?) kako bi smanjila recesiju koja je zahvatila ovu regiju. Naravno da narod nije naseo na ove obmane i da mu je jasno da jedino što zanima ovu kompaniju jeste uvećanje kapitala i bogaćenje gazdi, tako da se od samog početka (2011.god.) bori da zaustavi ovaj državni, anti-narodni projekat. Do sada je bilo više velikih protesta protiv kompanije "Grčki Rudnik Zlata" inače filijale kanadskog giganta "Eldorado Gold". Na tim protestima činjene su velike materijalne štete kompaniji. O protestu iz novembra 2012. smo pisali na blogu, tu vest možete pročitati OVDE.
U januaru ove godine, oko hiljadu Grka izašlo je na ulice Atine kako bi demonstriralo protiv novih iskopavanja koja su planirana za naredni period.

Ekološki svesni ljudi tvrde da će miniranja prilikom eksploatisanja rude uništiti šume na tom području, zagaditi podzemne vode, vazduh zagaditi hemijskim supstancama poput olova, žive i arsena, a svima je jasno i to da će eksploatacija oterati turiste i naneti veliku štetu poljoprivredi i ribarstvu. Prošle godine, stanovnici Halkidikija pokrenuli su i sudski postupak, sve u pokušaju da zaustave projekt, ali gle čuda, sud je presudio u korist "Eldorada", kompanije čije se bogatstvo računa u milijardama i još dodao da ne postoje posledice po životnu sredinu koje proizilaze iz ulaganja ove kompanije.
Koga jedino štiti zakon zaključite sami!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.