понедељак, 21. јануар 2013.

Sprečeno nelegalno iseljavanje stanara u Moskvi, dvojica anarhista uhapšeno

19. januara, 39 aktivista uhapšeno je u centru Moskve. Među njima su se nalazili i anarhisti. Svi oni bili su uključeni u kampanju zaštite stanara od strane kapitalističkih pljačkaša. Pušteni su odmah ujutro, ali dvojica aktivista ponovo su uhapšeni i odvedeni u policijsku stanicu Hamovniki. Zadržani su u pritvoru 48 sati, a protiv njih je podneta prijava na osnovu člana 213. krivičnog zakona - huliganizam (predviđena kazna 5 godina zatvora). Prezimena zatvorenih su Pogosov i Položenko.


Hale u centru Moskve nastanjene sa 10 porodica, postale su mete kapitalista i njihovog privatnog iseljivačkog obezbeđenja. Pravna sredstva teranja im nisu uspela zbog registracije koje porodice poseduju. Stoga je zgrada ubrzo promenila status iz stambene u industrijsku. To je omogućilo privatnom obezbeđenju pljačkaša da počnu da uznemiravaju stanare drugim sredstvima. Insistirati su na tome da su stanari dobili stanove van Moskve, ali ti stanovi su još uvek u vlasništvu kompanije "Moscow Silk", koja preti iseljenjem.



14. januara, šporeti i stolovi su bili uklonjeni iz kuhinje. Postavljen je audio i video nadzor, obezbeđenje je bilo stacionirano u prostorijama, a kodirana brava instalirana na ulazu.
15. januara hale je preplavilo obezbeđenje. Odneli su vrata i srušili zid prostorije u kojoj živi žena sa svojim 6-godišnjim detetom. Aktivistima i advokatima ulaz u halu je bio zabranjen.Samo je jedan aktivista mogao ući unutra. Razgovor sa obezbeđenjem nije urodio plodom i stanari su ostali zatvoreni u svojim domovima.
18.januara prekinut je dotok vode.
19. januara 39 aktivista uhapšeno je u Bolšoj Savinki ulici. Pre toga, oni su se okupili ispred ulaza u hale i pokušali da se probiju do stanara koji su još uvek bili zaključani unutra. Krvnici iz Moscow Silk-a pokušali su da izbace svoje bivše radnike i njihove porodice uz pomoć svog privatnog obezbeđenja. Društveni i politički aktivisti, među kojima su se nalazili i slobodarski komunisti, levi komunisti i anarhisti, organizovali su 24-časovnu stražu ispred dvorana, ali obezbeđenje je postavilo rešetka na ulaz. 19. januara, aktivisti su se sastali i naoružani suzavcima i šipkama uspeli su da se probiju do dvorana. Odličan klip pro(e)bijanja obezbeđenja i kapije vidi OVDE.

Policija je isprva intervenisala tako što je uklonila sa mesta dešavanja neke novinare koje su aktivisti doveli da izveštavaju o nelegalnom iseljavanju stanara.
A zatim, negde oko 20:15, policija je dobila nalog da napadne prostorije. Svi, uključujući i stanare i novinare, pohapšeni su i odvedeni u policijsku stanicu Hamovniki. Nije bilo podizanja prijava, ali neki aktivisti su s vremena na vreme odvođeni na "razgovore". Sledećeg jutra, svi su pušteni. Međutim, kako je dan odmicao dvojica aktivista (Pogosov i Polozenko) su ponovno uhapšeni i vraćeni u stanicu, optuženi su po članu 213. ruskog krivičnog zakona, te je moguća kazna zatvora do pet godina.

Ovo nije jedini primer stanara kojima preti iseljenje i anarhista i levih komunista koji dolaze da im pruže pomoć.

Stop buržoaskom i policijskom uznemiravanju!
Sloboda uhapšenima!
prevedeno sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.