понедељак, 7. јануар 2013.

Dokumentarni film o sahrani Petra Kropotkina

Sahrana Petra Kropotkina održana je u periodu od 10. do 13. februara 1921, i to je dokumentovano od strane "Sekcije društvenih hroničara sve-ruske kinematografije i foto izdavaštva". Ovaj snimak je sada dostupan i na sajtu Youtube.




Od 0:33 pa nadalje možete videti tzv. komisiju za organizaciju pogreba koja je bila sačinjena od većina poznatih anarhista tog vremena - Sandomirski, Perovski, Lebedev, Iarik (00:49), Askarov, Pavlov, Atabekijan (01:00) , T. Šapiro, A. Šapiro, Aleksej Borovoj, Piro (01:11), Gogelio, Maksimov, Markus, Anosov, Černi (01:31) i Aleksandar Berkman (01:45).
Sledi praćenje pogrebne povorke u oblast Dmitrov, posebna litija u vozu za Moskvu i poslednji pozdrav u tzv. kući sindikata, gde možete videti Emu Goldman i Aleksandra Berkmana (06:40).
Verovatno najdirljiviji trenutak dokumentarca je na 07:40, gde se na snimku vide anarhistički politički zatvorenici privremeno pušteni kako bi prisustvovali pomenu.Većina njih do kraja svog života nikada nije dobila još neki slobodan dan.
Kropotkinov pogreb bila je takođe posljednja javna demonstracija anarhista u Moskvi sve do 1988 godine.
Na kraju, (od 09:36) sledi snimak govornika na Novodevičkom groblju 13. februara. To su Sandomirski, u ime anarhističkih organizacija, Štainberg u ime levičarskih socijalističkih revolucionara, Pavlov u ime anarhista, Mostovenko u ime Komunističke partije (zvanična vlast nije mogla da ignoriše takav događaj), Ermanski u ime socijaldemokrata - menjševika , Rozmer u ime komunističke internacionale, Ema Goldman u ime američkih anarhista, Pevin u ime moskovskih studenata i Baron u ime ukrajinskog anarhističkog saveza "Alarm".

prevedeno sa: avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.