недеља, 23. децембар 2012.

Zapatistički nemi marš; "Da bi nas čuli - koračaćemo u tišini"


Sa krajem majanskog kalendara, započinje novi ciklus borbi sa hiljadama zapatista i zapatistkinja koji mirno i u tišini okupiraju gradove širom Čjapasa.



Bili su to isti trgovi, isti gradovi, koje su okupirali 1. januara 1994. kada je podignut zapatistički ustanak. Ovog puta, ipak, oni su koračali u miru i tišini, po velikom pljusku čjapaškog decembra praćeni bodrenjem građana/ki. Nakon nemog marša kroz gradove, zapatisti/kinje su se vratili u svoje zajednice, podjednako nemi kao i kada su došli.

Ovo je najimpresivnija zapatistička mobilizacija od marta 2011. kada su - zajedno sa Pokretom za mir, pravdu i dostojanstvo pesnika Havijera Sicilije (Javier Sicilia) - okupili više od 30.000 ljudi na centralnom trgu San Kristobala de las Kasasa na demonstracijama protiv "Rata protiv droga" Felipea Kalderona (Felipe Calderon) koji je već koštao Meksiko više od 70.000 smrti.

Dok očekujemo izveštaj generalnog komandanta EZLN-a, sasvim je izvesno da je današnja impresivna nema mobilizacija zapatistički odgovor na rastuću represiju sa kojom su se proteklih godina suočavale njihove zajednice i koja dolazi od strane vlade i njenih paravojnih formacija, a sve to u kombinaciji sa povratkom na vlast PRI - partije protiv koje je 1994. mobilisana ELZN.

Ovo je takođe poruka svetu: da su zapatisti/kinje još uvek ovde, strpljivo rade u tišini, poput vode iz reke koja pobeđuje mač...

P.S. "Priča o maču" je drevna parabola koja pokazuje kako starosedelački narodi Meksika konačno mogu da pobede evropskog osvajača.

"Drvo je", kaže Subcomandante Markos (Marcos) kad pripoveda priču,"pokušalo da se odupre maču, ali je poraženo. I kamen takođe." Ali voda nije. "Ona ide svojim putem, ona se obavija oko mača i, ne čineći ništa, stiže u reku koja će je odneti do veće vode gde najveći među bogovima utoljuju svoju žeđ, oni bogovi koji su iznedrili svet, prvi bogovi."


preuzeto sa:kontra-punkt.info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.