понедељак, 17. децембар 2012.

Moskovski sud produžio pritvor uhapšenim drugovima


14. decembra 2012, moskovski  Okružni sud, okrug Taganski,produžio je pritvor na još tri meseca trojici antifašista privedenih zbog sumnje da su učestvovali u tuči u moskovskom klubu "Vozduh" u decembru prošle godine. Aleksej Olesinov, Aleksej Sutuga i Alen Volikov biće u pritvoru do marta 2013, navodi se u novinama Novaja Gazeta.

Olesinov se nalazi u pritvoru od februara, Sutuga od aprila, a Volikov od novembra ove godine. Na svu trojicu vršen je pritisak od strane Federalne službe bezbednosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova, a ucenjivani su i pretnjama koje su upućivane njihovim rođacima od strane FSB-a.
Sudinica Marina Orlova, nije prihvatila argumente advokata odbrane: "da Sutuga pati od astme, i da je pritvor samim tim dvostruko opasan po njega i njegovo zdravlje, te da ima maloletno dete koje zavisi od njega.
Sudinica je takođe odbila da prihvati kauciju za Volikova, i argumente koji dokazuju da se zdravlje Olesinova, od kada je dospeo u zatvor, naglo pogoršalo.
Da podsetimo, 17. decembra 2011, obezbeđenje kluba "Vozduh", sastavljeno od desničara, napalo je posetioce antifašističke svirke, a zatim optužilo antifašiste da su izazvali napad zbog čega je pokrenut krivični postupak po članu 213, stav 2. ruskog krivičnog zakona (huliganizam počinjen od strane grupe).
Olesinov je priveden je u Sant Petersburgu u noći 13. februara po odluci lokalnog ogranka anti-ekstremističke policije (E centra). Sutuga je pak doslovno otet od strane operativaca FSB-a i E Centra u večernjim satima
17. aprila u Moskvi, dok je Volikov uhapšen takođe u Moskvi 6. novembra, jer se navodno nalazio na poternici.
Za sve vreme koje su anti-fašisti proveli u pritvoru, istražitelji nisu uspeli da pruže ni jedan dokaz o njihovoj krivici.
Istražne radnje svedene su na psihološki pritisak i pretnje fizičkim napadom na njihovu porodicu.

prevedeno sa:avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.