Free Pussy Riot!

понедељак, 17. децембар 2012.

Moskovski sud produžio pritvor uhapšenim drugovima


14. decembra 2012, moskovski  Okružni sud, okrug Taganski,produžio je pritvor na još tri meseca trojici antifašista privedenih zbog sumnje da su učestvovali u tuči u moskovskom klubu "Vozduh" u decembru prošle godine. Aleksej Olesinov, Aleksej Sutuga i Alen Volikov biće u pritvoru do marta 2013, navodi se u novinama Novaja Gazeta.

Olesinov se nalazi u pritvoru od februara, Sutuga od aprila, a Volikov od novembra ove godine. Na svu trojicu vršen je pritisak od strane Federalne službe bezbednosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova, a ucenjivani su i pretnjama koje su upućivane njihovim rođacima od strane FSB-a.
Sudinica Marina Orlova, nije prihvatila argumente advokata odbrane: "da Sutuga pati od astme, i da je pritvor samim tim dvostruko opasan po njega i njegovo zdravlje, te da ima maloletno dete koje zavisi od njega.
Sudinica je takođe odbila da prihvati kauciju za Volikova, i argumente koji dokazuju da se zdravlje Olesinova, od kada je dospeo u zatvor, naglo pogoršalo.
Da podsetimo, 17. decembra 2011, obezbeđenje kluba "Vozduh", sastavljeno od desničara, napalo je posetioce antifašističke svirke, a zatim optužilo antifašiste da su izazvali napad zbog čega je pokrenut krivični postupak po članu 213, stav 2. ruskog krivičnog zakona (huliganizam počinjen od strane grupe).
Olesinov je priveden je u Sant Petersburgu u noći 13. februara po odluci lokalnog ogranka anti-ekstremističke policije (E centra). Sutuga je pak doslovno otet od strane operativaca FSB-a i E Centra u večernjim satima
17. aprila u Moskvi, dok je Volikov uhapšen takođe u Moskvi 6. novembra, jer se navodno nalazio na poternici.
Za sve vreme koje su anti-fašisti proveli u pritvoru, istražitelji nisu uspeli da pruže ni jedan dokaz o njihovoj krivici.
Istražne radnje svedene su na psihološki pritisak i pretnje fizičkim napadom na njihovu porodicu.

prevedeno sa:avtonom.org

Нема коментара:

Постави коментар