уторак, 25. децембар 2012.

Molim prave ekoteroriste da se jave


Nakon što je godinama bila u bekstvu, zbog optužbi za zaveru i višestruka dela podmetanja požara, Rebeka Rubin se predala američkim vlastima 29. novembra ujutru. Ona je optužena zbog toga što je višegodišnja pripadnica Fronta za oslobođenje Zemlje (Earth Liberation Front) i Fronta za oslobođenje životinja (Animal Liberation Front), počev od sredine 90ih. FBI je obe ove grupe označio kao „terorističke grupe“, što je oznaka koja obično dovodi do oštre zatvorske kazne; ostalih desetoro optuženih koji su priznali krivicu za optužbe u vezi sa incidentom s kojim je i ona navodno bila povezana, osuđeno je na zatvorske kazne u rasponu od 3 do 13 godina.




Nekada davno, reč „terorista“ odnosila se na nekoga ko je ubio ili ranio nedužne ljude zarad političkih ciljeva koji su suprotni interesima vladajuće klase. (Naravno, ova reč se nikada zvanično ne upotrebljava za one koji su ubili ili ranili nedužne ljude zarad političkih interesa koji su u skladu sa interesima vladajuće klase, kao kada američka vlada sprovodi raketne napade na civile u Pakistanu). Ali nakon 11. septembra „terorizam“ znači sve što država želi da znači. Rebecca Rubin je dobila tu etiketu koju joj je FBI prilepio retroaktivno, uprkos tome što ona nikada nije povredila ili nameravala da povredi ijedno ljudsko biće. Federalne agencije su je lovile od 2005. godine, nakon što ju je FBI-ev taster Jake Ferguson povezao sa onim što je na jednoj konferenciji FBI-a za štampu nazvano „najvećim nacionalnim slučajem ekoterorizma“.

Koji je „ekoteroristički“ zločin počinila ova žena? Da li je sagradila nekvalitetne naftne bušotine, smanjujući troškove gradnje kako bi ostvarila veći profit, što je rezultiralo smrću 11 radnika koji su radili na tim naftnim bušotinama i miliona drugih živih bića u Meksičkom zalivu?
-Ne, to je uradio BP. I niko se u BP-u ne suočava sa zatvorskom kaznom, uprkos tome što je kompanija priznala krivicu za 11 krivičnih dela koja imaju veze sa izlivanjem nafte u zalivu.
Da li je sagradila nekvalitetne nuklearne elektrane, smanjujući troškove gradnje kako bi ostvarila veći profit, što je izazvalo širenje smrtonosne radijacije po celom Japanu i Tihom okeanu.
-Ne. To je učinio TEPCO. Niko nije u zatvoru zbog toga.
Da li ona promoviše, zarad sopstvenog profita, ekonomiju zasnovanu na fosilnim gorivima koja je ispumpala CO2 u vazduh u takvim količinama da se sada suočavamo sa klimatskim haosom i mogućim izumiranjem svih živih bića na Zemlji?
-Ne, to nije bila ona. To su bili Exxon-Mobil, Ford, Standard Oil, FPL … i lista se nastavlja.
Da li se iko od njih našao u zatvoru jer godišnje uzrokuje smrt oko 300.000 ljudskih bića i dovodi do istrebljenja stotina vrsta?
-Ne, nisu. Ne samo da nisu u zatvoru, ne preti im čak nikakva kazna, bez obzira na to što nastavljaju sa masovnim ubijanjem. Naprotiv, bogato su nagrađeni što nastavljaju sa tim. Ubijanje ljudi uništavanjem prirode očigledno nije „ekoterorizam“, za one koji poseduju moć da zvanično definišu i silom sprovedu ono što će se, i što neće, smatrati zločinom.
Teremin „ekoterorizam“ potiče iz 80ih, zajedno sa Centrom za odbranu slobodnog preduzetništva, grupom koja je predstavljala rudarske kompanije i drvnoprerađivačke kompanije i ostale koji su zagovarali otvaranje i do 70 miliona jutara (1 jutro = 40 ari) divljine i parkova koji su u državnom vlasništvu za komercijalni razvoj, rudarstvo, seču drveća i eksploataciju nafte.
Kasnije, slična poslovno orijentisana tela koja pripadaju grupi za lobiranje pod nazivom Američki zakonadavni savet za razmenu, sastavljaju 2006 Animal Enterprise Terrorism Act, koji određuje kao „domaći terorizam“ bilo koju akciju koja se meša u bilo koji posao vezan za životinje (uključujući medicinska istraživanja, zoološke vrtove, farme životinja, farme za proizvodnju krzna, plus i bilo koju treću stranu poslovno povezanu sa njima — njihove knjigovođe, banke, firme za održavanje, i tako dalje). Po ovoj zakonskoj odredbi, „mešanje“ se ne odnosi samo na uništavanje privatne svojine ili vandalizam, već i na svaku akciju koja rezultira „ekonomskim ometanjem“ — drugim rečima, koja smanjuje profit.

Prilažem reprezentativni uzorak od 20 dela u vezi sa kojima je Rubin optužena, a koja američki zakon i vlasti etiketiraju kao „teroristička“:

*Oslobađanje 2000 kuna sa farme za pravljenje krzna, gde su (ALF je to potvrdio) bile izlagane strujnim udarima i žive drane.
*Oslobađanje divljih konja koji su bili uhvaćeni i (ALF je potvrdio) određeni za klanje, a potom i spaljivanje štale koja je služila za zatvaranje uhvaćenih konja.
*Spaljivanje pustih delova skijaškog centra koji je zakazao proširenje od 4100 jutara koje bi (ALF je potvrdio) ugrozilo lokaknu populaciju risova.
*Oslobađanje 55 biglova (vrsta pasa) kojima su ugrađeni ljudski pejsmejkeri iz laboratorije za medicinska istraživanja.

Oni na vlasti nameću potčinjenoj populaciji sopstvene definicije termina i koncepata. Oni tako flagrantno lažu da reči bivaju izvrnute tako da znače svoju suprotnost. Sečenje drveća znači izgradnju. Pustošenje zemljišta znači razvoj. „Pravo na rad“ znači „pravo na otkaz“. Ne znači da. Ekoteroristi nisu oni koji uništavaju planetu već oni koji pokušavaju da ih zaustave.
Šta se smatra za „terorizam“ u društvu koje je izgrađeno na sistematskom teroru i nasilju? To je bilo koji pokušaj otpora eksploatisanju, otimanju i ugnjetavanju. To je bilo koji pokušaj da se uzvrati. To je bilo koji pokušaj oslobađanja od ovog sistema koji ubija sve što je živo.
Deo naše borbe za oslobođenje i očuvanje našeg prebivališta, planete Zemlje, čini odbacivanje njihove laži, odbacivanje njihovih koncapta dobra i zla, odbacivanje njihove definicije onih koji odbijaju da se pokore.

preuzeto sa: kontra-punkt.info

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.