четвртак, 20. децембар 2012.

Intervju sa Anarhističkom Federacijom Moldavije

Drugovi i drugarice iz IASR (Anarhosindikalistička inicijativa Rumunije) odradili su intervju sa FAM (Anarhističkom Federacijom Moldavije); prenosimo intervju u celini.



IASR: Šta je tačno FAM (Anarhistička Federacija Moldavije)?
FAM: FAM se pojavila sa željom da stvori anarhistički pokret kao i informativni centar u Moldaviji. Trenutno nam je prioritet prosleđivanje informacija.

IASR: Postoji li zapravo anarhistički pokret u Moldaviji?
FAM: Anarhistički pokret u Moldaviji je na svom početku. Zbog toga i nemamo intenzivne aktivnosti koje se mogu uočiti kod vas u Rumuniji ili Ukrajini. Ako pričamo o pokretu u Moldaviji moramo početi od početka, posmatrati ga kroz istoriju; anarhistički pokret u Moldaviji je bio deo ruskog anarhističkog pokreta, potom, na kratko, deo rumunskog, dok na kraju, u vreme Sovjetskog saveza, nije potpuno uništen.

IASR: Kakva je situacija sa anarhistima u Moldaviji, da li su pod represijom?
FAM: Kao što sam napomenuo malo pre, mi tek krećemo da stvaramo svoju istoriju.

IASR: U Rumuniji, komunisti staljinističkog tipa nestali su sa političke scene u vreme kada je Komunistička Partija bila zabranjena. S` druge strane, u Moldaviji oni su bili u vladi i uživali veliki ugled. Kakva je veza između anarhista i Komunističke Partije Moldavije (PCRM)? Postoji li neprijateljstvo ili je pak možda ostvarena neka saradnja?
FAM: Ja bih napomenuo da PCRM nije ni klasična komunistička partija (Marksistički, Staljinistički, Lenjinistički tip); To jest, ta partija samo koristi simbole sovjetskih komunista i reč "komunizam" u svom imenu. U suštini to je oligarhijska partija, zbog toga i ne gradimo nikakve odnose sa njima. Mada ne možemo ni da ignorišemo činjenicu da PCRM danas ima značajnu podršku među stanovništvom. Ljudi koji podržavaju PCRM se i dalje zavaravaju idejama iz perioda Sovjetskog Saveza, veruju u tu dogmu. Naš cilj je da im pokažemo istinu.

IASR: Da li su anarhisti učestvovali u protestima 2009.? Kakvo je mišljenje anarhista iz Moldavije u vezi sa tim protestima?
FAM: Veoma interesantno pitanje. Što se tiče protesta koji se desio 7. aprila 2009, mi smo učestvovali zasebno. Da li je taj protest diktiran od strane PCRM-a? Možda jeste, možda nije. Možda je to bio pokušaj PCRM-a da pobegne od odgovornosti pre dolaska svetske ekonomske krize, kako navode oni koji su na vlasti. Sasvim je moguće. Mi smo uvereni da su tog 7. aprila 2009. u Moldaviji, tzv. komunisti iz državne vlasti samo zamenjen liberalima. To jest uzimajući u obzir interese radnika, možemo primetiti da je trenutna "revolucionarni" Vlada u stvari liberalna vlada, koja se ne razlikuje od bilo koje liberalne vlade u svetu. Imamo iste takozvane liberalne reforme koje Vlada sprovodi pod strogom kontrolom MMF-a te stoga imamo i odgovarajući rezultat: pogoršanje socijalnih uslova života radnika.


IASR: Kakvo je mišljenje vas anarhista po pitanju sindikata?
FAM: To je teško pitanje, ali da odgovorim. Mi mislimo da se sindikati ovde baziraju na rumunskom nacionalizmu. Na "maršu sindikata" učestvovali su "legionari", "čelična garda" "akcija 2012". Po meni te organizacije nisu toliko aktivne u Rumuniji koliko su u Moldaviji. To nije sve; aktivnosti nacionalista stimulišu aktivnosti među ruskim šovinistima (tačnije Rusofilima) koji sebe nazivaju "patriotama".

IASR: Hvala ti puno na odvojenom vremenu za intervju.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.