понедељак, 12. новембар 2012.

Uhapšeni antifašista iz Moskve Alen Volikov najavio štrajk glađu

U večernjim satima 8. novembraTaganski sud u Moskvi odredio je antifašisti Alenu Volikovu pritvor. Volikov je priveden zbog sumnje da je učestvovao u tuči u moskovskom klubu "Vozduh" u decembru 2011, kao i zbog prebijanja jednog nacionaliste.
On je treća osoba iz tzv. moskovskog "antifašističkog slučaja"; pored Alekseja Sutuge i Alekseja Olesinova (više o tome ovde). Alen Volikov, uhapšen je u Moskvi 6. novembra oko 22:00 časa (opširnije o tome ovde) ali zvanično pritvor je tek registrovan u sedištu moskovske kriminalističke policije u ulici
Petrovka u 2:00 izjutra 7. novembra. Te noći održana su dva saslušanja "oči u oči" sa Volikovim. Jedno uz prisustvo člana obezbeđenja kluba "Vozduh" i drugo sa mladim nacionalistom koji je navodno pretučen. Istražitelji nisu reagovali na to što je Volikov zahtevao da mu se omogući da na saslušanju bude prisutan i njegov advokat, niti mu je sud dodelio nekog. Nije mu čak bilo dozvoljeno ni da stupi u kontakt sa svojim advokatom, niti mu je pak bilo dopušteno da obavesti porodicu o svom pritvoru.


Alenov advokat, Farid Murtazin (iz Agora Asociacije) morao je nazvati moskovski sud ne bi li saznao gde će se održati predkrivični postupak u kome učestvuje njegov klijent. Istražni sud je objasnio da je bilo neophodno da Volikov bude priveden zbog toga što se njegovo ime nalazilo na međunarodnoj poterniciMeđutim, Volikov  nikada nije dobio nikakvo obaveštenje ili poziv na sud, čime bi bio svestan te "činjenice". 

Sud apsolutno ignorše argumente odbrane u vezi nepravilnosti tokom privođenja i tokom istražnog postupka, te nalaže da Volikov ostane u pritvoru do 18. decembra.
Volikov je najavio štrajk glađu u znak protesta protiv kršenja svojih prava. On ostaje u pritvoru u Petrovka ulici. do 9. novembra, kada treba da bude prebačen u zatvor Butirka u Moskvi.

prevedeno sa: avtonom.org 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.