субота, 24. новембар 2012.

Moskovska policija preti roditeljima uhapšenog antifašiste Alena Volikova


Antifašistu Alena Volikova, koji se trenutno nalazi u pritvoru Butirka centar u Moskvi, posetio je policijski inspektor 13. novembra i podvrgnuo ga psihološkom pritisku u cilju priznavanja krivice. Volikov advokat, Farid Murtazin, izjavio je da su policijski operativci izvršili pretnju nasiljem nad članovima Volikove porodice. Policija je obećavala Volikovu da ukoliko ne prizna krivicu, neće ostaviti njegove roditelje na miru, i da će im "natovariti na vrat" službenike Federalne Sigurnosne agencije (Federal Security Service). Pored toga, policija je tvrdila Volikovu da će on od sve trojice osumnjičenih u "Moskovskom Antifašističkom Slučaju" dobiti najveću kaznu, jer bi bio optužen i za kršenje stava 282., stav 1 Ruskog Krivičnog Zakona (organizovanje kriminalne grupe). Pored svega toga, advokat Alena Volikova nije dobio nikakvo obaveštenje o ovom razgovoru. Trenutno su u pripremi žalbe koje će biti podnete tužilaštvu.

Volikov je priveden 6. novembra zbog sumnje da je učestvovao u tuči prilikom održavanja antifašističkog koncerta u moskovskom klubu "Vozduh" u decembru 2011. kao i zbog prebijanja jednog nacionaliste. Obezbeđenje kluba koje su činili nacionalisti napadali su posetioce koncerta, da bi potom optužili antifašiste za napad na obezbeđenje. Kazneni postupak je pokrenut na osnovu člana 213, stav 2. Ruskog Krivičnog Zakona (huliganizam počinjen od grupe ljudi). Po tom osnovu su i moskovski antifašisti Aleksej Olesinov i Aleksej Sutuga uhapšeni u februaru odnosno u aprilu 2012 (više o njihovom slučaju pročitaj ovde)Oni zajedno sa Volikovim ostaju u pritvoru. Istražitelji pokušavaju da ih optuže i za prebijanje jednog nacionaliste, ali ta tužba još uvek nije podignuta. Prema rečima Sutuge i Olesinova, žrtve su dale izjave u kojima ih inkriminišu, a sve na nagovor policije i službenika Federalne Sigurnosne Agencije.
Nakon naredbe Taganski suda u Moskvi 8. novembra, da se Volikovu produži pritvor do 18. decembra, optuženi antifašista otpočeo je štrajk glađu koji i dalje traje.


Solidarnost sa moskovskim antifašistima!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.