понедељак, 29. октобар 2012.

Zlatna Zora 1980-2012; Nacisti stigli do parlamenta



425,000 grčkih birača glasalo je za nacističku političku stranku na posljednjim izborima u toj zemlji. Iako je Zlatna Zora upletena u niz izuzetno nasilnih napada, a njen politički program se kreće od raznih smejurija do otvorenog rasizma, njena popularnost raste iz dana u dan. Šta je tačno Zlatna Zora, odakle potiče, kakva je priroda ove stranke? Kakve su njihove veze i odnosi sa policijom? Ko su ljudi koji glasaju za njih?



 "Politička partija krize - par excellence" način je na koji je Zlatnu Zoru opisao grčki politolog i anketar Eftimis Papavlasopulos. Drugi politolog i anketar, Hristofor Vernardakis kaže: "To je jedina politička stranka čija popularnost vidno raste".

Kao odgovor na ovaj rast popularnosti, rukovodioci Zlatne Zore uložili su veliki napor ne bi li uspeli da prikriju pravo lice svoje stranke. Pogotovo nakon njihovog uspeha na izborima, oni su pokušali kroz niz javnih nastupa prikazati svoju organizaciju kao "nenacionalističku" stranku, iskreno zainteresovanu za dobrobit grčkih građana i preuzeti borbu protiv politike mera štednje za koju se zalaže trenutna vlada.

 
Oni
u najmanju ruku nisu iskreni : Zlatna Zora je neonacistička organizacija, unapređena u političku partiju, koja koristi talas narodnog nezadovoljstva zbog tenutnog političkog sistema. Oni se koriste i crpe inspiraciju od nemačkih nacista- neonacisti iz Zlatne Zore imaju različite poglede stavove, uključujući i mistična verovanja u drevnog grčkog boga Pana i druge bogove Olimpa, kao i satanističke rituale. Takođe većina njih veruje u iracionalne priče i teorije zavere kao što su na primer grčko poreklo Rudolfa Hesa, Hitlerovog zamenika, ili da je Adolf Hitler lutao ulicama Berlina četrdeset dana nakon svog samoubistva ne bi li dospeo na kraju ipak na nebesa.

Nažalost, i pored ovoga oni ne mogu nikako biti zanemareni kao obični šarlatani, iako šarlatani sigurno jesu. Osim toga, međutim, Zlatna Zora je odgovorana za pretnje i strah koji širi internetom, a njeni članovi su više puta bili dovođeni u vezu - neki od njih i osuđeni- zbog
rasističkih napada, nasilja, premlaćivanja, iznude i pokušaja ubistva.

-Veze pukovnika sa huntom


Nikos Mihaloliakos salutira na skupu omladine Zlatna Zora
Časopis Zlatna Zora prvi je objavio Nikos Mihaloliakos (vidi sliku), generalni sekretar partije 1980. godine. Distribucija časopisa je zabranjen na kratko1983., a nastavilo se sa njom 1984. godine. Čak i tada stavovi izdavača bili su jedva poznati: 1973, kada je imao16 godina, Nikos Mihaloliakos postao je član "4. avgusta" političke stranke, nazvane po datumu iz 1936.godine kada je vojnim pučem uspostavljena diktatura Generala Joanisa Metaksasa. Istog datuma ali 1969.godine, osnovana je stranka od strane nacističkog "teoretičara" Konstantinosa Plevrisa, poznatog po književnim delima poput "Jevreji - prava istina". Godine 1976. Nikos Mihaloliakos je uhapšen zbog napada na novinara koji je izveštavao o sahrani Evangelosa Maliosa, ozloglašenog mučitelja iz vremen hunte, ubijenog od strane radikalno levičarske organizacije "17. novembar". Takođe je bio uhapšen 1978. i osuđen na godinu dana zatvora zbog članstva u jednoj ekstremističkoj desničarskoj organizaciji i zbog posedovanja eksploziva.

Godine 1984., Nikos Mihaloliakos postao je vođa omladinske organizacije EPEN (Nacionalna politička unija), druga fašistička stranka, otvoreno nostalgična po pitanju diktatora poznatog kao "pukovnik", koji je upravljao Grčkom u periodu između 1967 i 1974. Mihaloliakos je sam izrazio da je ponosan na tu činjenicu da je imenovan na ovu poziciju po nalogu "pukovnika" Jorgosa Papadopulosa lično, koji je tada bio osuđen na doživotnu robiju.
(Nastaviće se...)

prevedeno sa: blog.occupiedlondon.org

Pogledajte i klip koji jasno pokazuje za kakve su aktivnosti i rasističke ispade zaduženi članovi Zlatne Zore, njihovu saradnju sa pandurima, ali i jasan odgovor na to- masovna antifašistička mobilizacija!



PROTIV FAŠIZMA SVIM SREDSTVIMA!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.