петак, 19. октобар 2012.

Saopštenje za javnost- Antifa Mostar

Od drugova i drugarica iz organizacije ANTIFA Mostar stiglo je saopštenje za javnost povodom fašističkog divljanja u tom gradu. Ovom prilikom objavljujemo ga u celini.



-U Mostaru fašizam nije stvar prošlosti, već problem sadašnjosti

Mostarke i Mostarci,
Najnoviji napad neofašista na simbole Mostara i zajedničke povijesti građana i naroda koji u njemu žive, Spomenik žrtvama fašističkog terora na Bulevaru, još jednom nas je zaprepastio brutalnošću odaslanih poruka: „Balije pod nož“, „Smrt Turcima“, „Ustaše Mostar“, „Mi smo Ustaše“...
Više ni gospoda iz Gradske uprave, kojima smo prošle godine slali otvoreno pismo istim povodom, ne mogu pitati kako znamo da su krivci neofašisti. Tako što su se ovaj put potpisali, gospodo. Ustaše iz Mostara su ti koji u listopadu 2012. godine prizivaju ubistva, klanje, mržnju i fašizam.

Još prošle godine smo upozorili javnost da se ispadi neofašista u pravilu dešavaju u najosjetljivijim političkim momentima. Prošli put su to bili pregovori oko formiranja vlasti, pretprošli put izbori, ovaj put pregovori
o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH. Namjere počinitelja su jasne, raspirivanje međunacionalne mržnje, zatezanje odnosa, dizanje tenzija, nacionalna homogenizacija, izazivanje povratne reakcije, i u krajnjem slučaju, skretanje pažnje građana sa stvarnih problema.

Klima straha i mržnje može koristiti samo političkim opcijama koje promoviraju etnonacionalizam, ideologiju „krvi i tla“, a takvih Mostaru i Bosni i Hercegovini ne nedostaje. Mostarci i Mostarke su već dvadeset godina taoci dvije upravo takve politike, koje su među sobom podijelile sve što se podijeliti moglo. Od gradskih naselja, preko gradske imovine, do djece u školama i obdaništima. Ovakve politike u Mostaru su uništile sve što se uništiti moglo, od priozvodnih pogona, stambenih zgrada, preko kulturno-povijesnih spomenika, do fizičkog uništavanja ljudi.
Ova Ustaška mladež ne dolazi odnekud izvana, nije pala s neba i ne djeluje stihijski i spontano. To su mostarska djeca, kojima je od malih nogu ispiran mozak, koji su kroz institucije i obrazovni sustav zadojena mržnjom i koje neko usmjerava i koristi po potrebi.

Pitanja koja smo gradskim vlastima postavili prije godinu dana zahtijevaju
odgovore i danas:


*
*
-Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje
neofašističkih ekstrema?
-Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzijei kao posljedica zbijanje etničkih redova?
-Ko insistira na podijeljenom obrazovanju?
-Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao?
-Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?

*
Unaprijed upozoravamo na besmislenost fraze koju će ovih dana ponavljati korumprani političari i sveznajući pametnjakovići uz kavu, kako je fašizam stvar prošlosti.
-Ako je fašizam stvar prošlosti, zašto ulice u Mostaru danas nose imena Jure Francetića, Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Alojzija Stepinca?
-Zašto se antifašistička spomen obilježja, simboli zajedništva, kontinuirano devastiraju?
-Ko i zašto sprječava povratak spomen ploče ubijenim đacima i profesorima mostarske gimnazije u gimnazijski hol, iako za to postoje sve potrebne dozvole nadležnih ministarstava i komisija?


„Nije fašizam prevaziđena pojava u razvoju kapitalizma već predstavlja
sredstvo političke i društvene reakcije, eksploatacije i potčinjavanja,
svojstveno kapitalizmu, danas kao i ranije“. -* Todor Kuljić.



Mostarci i Mostarke, ako ne želite da vi i vaša djeca doživite sudbinu građana Nikozije, Bejruta, Belfasta (iako neki žele upravo to, pogledajte i te silne Shinn Fein šablone po gradu), višedecenijsku agoniju života u
podijeljenom gradu, ne odzivajte se pozivima na nasilje, odbacite mržnju i podjele, izaberite budućnost umjesto prošlosti, život umjesto smrti.


Na Vašoj strani,

Antifa Mostar

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.