среда, 12. септембар 2012.

Militantni antifašizam u Iraklionu; Akcije iz avgusta meseca

Avgust mesec obilovao je borbama između militantnih antifašista i neonacista u gradu Iraklion, Krit
(Iraklion je najveći grad na ostrvu i četvrti najveći u zemlji).

Ovaj tekst obuhvata skup događaja iz avgusta 2012. u Iraklionu, opisuje deo "neprijavljenog" rata između nacista i antifašističke ekipe tog grada.


"Ni u Iraklionu, ni na Kritu, uništavaj fašiste širom sveta!"


-NE ŽELIMO NACISTE U SVOM KOMŠILUKU!

Kraj jula - početak avgusta: Zlatna Zora u Iraklionu najavljuje da neće odustati od svojih kancelarija u centru grada, kao i da planira da iseli Ejagelismos, (anarhistički) skvot. Najava je objavljena putem svih lokalnih medija, stvarajući gotovo ratnu atmosferu u gradu. Još isti dan, napravljen je skup koji se završio sa racijama po kancelarijama. Vrata kancelarija su bila uklonjena i postavljen je antifašistički transparent.


7. avgust: Antifašistička demonstracija sa preko 400  ljudi. Istog dana, vlasnik lokala gde su kancelarije Zlatne Zore trebale da budu  lepi znak 'izdajem lokal' i ovo pitanje je trajno zatvoreno. Uprkos svojim  maštovitim
izjavama, Zlatna Zora nikada nije ušala u svoje urede. Transparent je ostao na istom mestu, dok ga nije uklonio vlasnik zgrade.

12. avgust: Napad na
migrante od strane fašista  na području Lakos oko 21:00 čas. Članovi Zlatne Zore su proganjali građane tog područja, a njih 15ak se vratilo oko 1 sat posle ponoći i  bacilo dimnu bombu na kuću migranta koji je učestvovao u događajima. Iste noći, dva migranta su pretučena u Hanioporti.

15. avgust: govor čelnika Zlatne Zore na Kreti (Karefilakis) je objavljen na veb stranici stranke. Govor je snimljen u hotelu, u Hersonisu. Indikativno je napomenuti da je govor snimljen na oko 25 km od Irakliona i da nije bio nigde najavljen. U video zapisu, na 24. minutu, postoji jedan lep deo gde je ovaj idiot bezuspešno pokušavao da objasni zašto su kancelarije Zlatne Zore u centru grada napuštene.

16. avgust
: Demonstracije od oko 100 migranata i pojedinih levičara u centru Irakliona.

21. avgust: Nacisti iz Atine pretučeni u centru grada.

22. avgust: Novo otvaranje ureda Zlatne Zore, ali u Nea Alikarnasu (3 km od centra grada) primilo je "puno pohvala" ; u prva četiri dana uredi, ali i policajci koji su ih čuvali napadani su kamenjem i zapiljivim smešama. Otvaranje ureda nije bilo najavljeno nigde. U noći njihovog otvaranja 15ak nacista otišlo je u centar grada, prebilo dvoje migranata i vratilo se na otvaranje gde su se pridružili svojoj patroli. Nažalost, nisu im se putevi ukrstili sa 40 jakih antifašističkih grupa koje su ih promašile za minut ili dva.

Kraj avgusta: Premlaćen lokalni nacista, a njegov motor je zapaljen.

Početak septembra: distribucija letaka i pamfleta u Nea Alikarnasu. Odlično su prihvaćeni od strane građana.

Narodna skupština je pozvana da se bavi pitanjem kancelarija nacista. Jedini dan kada su fašisti prisutni u susedstvu je sreda, a veliki broj plaćenih nasilnika i, naravno, interventna policija je tu kako bi ih zaštitila.

6. septembra: Oko 100 ljudi je posetilo popularan antifašistički skup u Alikarnasu, dok je 30ak nacista bezuspešno pokušavalo da ga prekine.


...Uvek na ulici!
prevedeno sa: blog.occupiedlondon.org 

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.