Free Pussy Riot!

четвртак, 06. септембар 2012.

Mađarski Romi se dižu na ustanak protiv fašista

 Mađarski Romi osnovali su gardu za samoodbranu, koja ima za cilj da ovu manjinu brani od napada profašističkih grupa.

Gardu je osnovalo udruženje Roma u Pečuju, na jugu zemlje. Prema portalu "bama.hu" garda želi da nastupa u cilju zaštite Roma, Jevreja i drugih ugroženih manjina.

Vođa Garde Ferenc Bago demantovao je da se skuplja novac za kupovinu naoružanja. Do sada se Gardi priključilo oko 400 Roma, a računa se da će imati izmedju 6.000 i 8.000 članova.

Policija županije Baranja naglašava da se zabranjuje formiranje biko kakvih protivzakonitih organizacija. Prema osnivačima Garde, ona je osnovana pošto je, i pored zabrane, i dalje aktivna desničarska "Mađarska garda".

Prema rečima Ištvana Kovača, predsedavajućeg romske samouprave u Mohaču, ako "Mađarska garda" više ne bude marširala, i time Romi više ne budu izloženi pretnjama, neće biti potrebne akcije "Romske garde". Međutim, ukoliko ipak "Madjarska garda" bude aktivna u romskim opštinama, mora se ubuduće računati sa protiv-merama, dodao je on.

Desničarska stranka Jobik osnovala je 2007. "Mađarsku gardu", koja je od 2009. zabranjena, ali se iznova formirala pod imenom "Nova mađarska garda". Ta paravojna formacija je često javno marširala kroz romska naselja i tako širila strah.
preuzeto sa: 021.rs

Нема коментара:

Постави коментар