среда, 26. септембар 2012.

Generalni štrajk u Grčkoj - 26. Septembar 2012.

Generalni štrajk u Grčkoj zbog novih mera štednje uvedenih na zahtev međunarodnih kreditora, a u zamenu za "pomoć" od 31,5 milijardi evra, prerastao je u nasilje u centru Atine, gde se policija sukobila sa demonstrantima koji su na pandursko ponašanje odgovorili molotovljevim koktelima, kamenicama i flašama.
Policija je upotrebila suzavac i biber sprej protiv nezadovoljnog naroda čim su se neredi proširili i dospeli u neposrednu blizinu zgrade parlamenta u samom centru glavnog grada Grčke.
Više od 5.000 pandura čeka na mig svojih pretpostavljenih pa da napadne nezadovoljno radništvo.
Generalnom štrajku koji su sazvala tri vodeća sindikata grčkih radnika u Atini odazvalo oko 50.000 ljudi (po podacima buržoaskih medija).
Čitav javni sektor je zatvoren, škole ne rade i obustavljen je saobraćaj. Većina radnji je takođe zatvoreno, po bolnicama radi jedino osoblje za hitne intervencije.

Protestima zbog novih mera štednje, odazvali su se i radnici u Solunu.Organizovana su dva veća protesta u ovom gradu.
Ovo je treći generalni štrajk od početka ove godine, nadamo se ne i poslednji! Nove mere štednje za koje su direktno gazde i političari odgovorni odraziće se na živote hiljada porodica čiji su članovi zaposleni u državnim službama. Njima su plate već smanjene za 40 odsto u protekle dve godine, a starosna granica za odlazak u penziju već je ili će biti podignuta sa 65 na 67 godina.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.