среда, 27. јун 2012.

Pussy Riot i dalje u pritvoru!

Pussy Riot, ženski pank bend iz Rusije, svojim jogunastim performansima privukao je pažnju svetske javnosti, ali i ruskog represivnog aparata. Nakon serije napada na Kremlj, maskirane buntovnice su tokom improvizovanog i haotičnog nastupa u jednoj od najsvetijih moskovskih bogomolja, Crkvi Hrista spasioca, zamolile majku božiju da otera Vladimira Vladimiroviča Putina. Za sad im molba nije uslišena, iako se rastuće nezadovoljstvo Putinovom vladavinom sve češće prevodi u masovne proteste i sukobe sa policijom.

Nakon što su u februaru izvele svoj 'pank moleban', Pussy Riot su pale su u nemilost crkve i Putinove Jedinstvene Rusije. Njen poslanik, Aleksej Žuravljov, predvodi inicijativu za usvajanje amandmana na 282. član Krivičnog zakona Rusije, koji reguliše "podsticanje mržnje, neprijateljstva i ponižavanja ljudskog dostojanstva".

Devojke od februrara sede iza rešetaka, a prošle nedelje sud im je produžio pritvor do jula kada im je zakazano suđenje.

Ukoliko budu osuđene, čeka ih do sedam godina zatvorske kazne, a ako bude po volji Žuravljova i kompanije ta kazna će biti i veća zato što Pussy Riot zaslužuju da im se sudi po osnovu "širenja verske mržnje" a ne zbog pukog "huliganizma".

Zamenica urednika Moskovskih vesti Natalija Antonova pisala je prošle nedelje za Gardijan o tome kako su devojke "žrtveni jarci ruske političke krize".

 Više o ovom slučaju i uopšte vesti o ovim slobodarkama možete pratiti  ovde.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.