среда, 20. јун 2012.

Oslobođen anarhista Simos Seisidis




Prema izveštajima Indimedija Atina od 28.5.2012., anarhista Simos Seidis koji se već više od 15 godina nalazi na meti represivnih mehanizama grčke države, oslobođen je svih optužbi i pušten iz “bolnice” zatvora Koridalos.
Simos Seidis se nalazio na meti represivnih mehanizama više od 15 godina zbog svog anarhističkog delovanja.
Nakon eksproprijacije Nacionalne banke u januaru 2006. (kada su policajci teško ranili i uhapsili anarhistu Janisa Dimitrakisa) usledio je talas dezinformacija koje je policija plasirala svojoj ispostavi medijima – postojanje “bande pljačkaša u crnom”, raznorazni scenariji u vezi sa terorizmom. Tokom tog delirijuma policija je “najavila” ko su joj osumnjičeni i izdala nekoliko naloga za hapšenje (država je ovu situaciju koristila za obračun sa čitavim anarhističkim pokretom u Grčkoj). Pored ostalih, na meti antiterorističkih jedinica i medija našli su se i drugovi Janisa Dimitrakisa – Simos i Marios Seisidis, kao i Jorgos Cironis, koji su proglašeni za “razbojnike u crnom” i za kojima je izdata poternica. S obzirom na te okolnosti drugovi su izabrali da postanu begunci.
Od tog trenutka, država je protiv njih usmerila sve svoje ideološke i policijske aparate – “antiterorizam”, “represija unutrašnjih neprijatelja”, učešće u pljačkama banki, otimanje oružja, vodeća uloga u oružanim grupama, stvaranje revolucionarnog fonda, veze sa “kriminalcima”. Vrhunac ovog dugotrajnog talasa bila je nagrada od 600.000 evra za hvatanje trojice drugova koju je raspisao tadašnji ministar javnog reda M. Hrisohoidis.
U tom kontekstu je, 3. maja 2010. Simos Seidis upucan s leđa u pokušaju da izbegne policijsku kontrolu.  Ova činjenica, zajedno sa brutalnošću sa kojom se drug suočio tokom hapšenja (slomljena rebra, natečeno lice kao posledica prebijanja u toj meri da ga ni njemu bliski ljudi nisu mogli prepoznati), odlaganje njegovog prebacivanja u bolnicu, inicjalni nemar za njegovu ranu i konstantno prisustvo svih tipova policije u ambulanti, sobi za oporavak, čak i u hirurškoj sali, doveli su do pogoršanja njegovog zdravlja i, na kraju, do amputacije noge.
Simos Seidis je bio optužen za sedam pljački, tri pokušaja ubistva, pranje novca i učešće u kriminalnoj organizaciji, čak i za pokušaj ubistva policajca koji ga je upucao sa leđa! Na svim suđenjima Simos je oslobađan optužbi, ali se zbog podizanja novih optužnica sve do ovog poslednjeg i konačnog  suđenja nalazio u pritvoru.


preuzeto sa: ContraInfo

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.