уторак, 24. април 2012.

Radno! Za praznik rada, za prava radnika!

Pozivamo vas da nam se pridružite u utorak, prvog maja, u 14h na Trgu Marksa i Engelsa (Nikole Pašića) u Beogradu, na protestnoj antikapitalističkoj šetnji povodom međunarodnog Dana rada. Povorka će se od Trga kretati Bulevarom Revolucije, spustiti se niz ulicu Kneza Miloša, a zatim završiti šetnju na Terazijama.


img/wiki_up//1maj2012.jpg


Obeležavanje Prvog maja, borbenog dana solidarnosti proletarijata, koji nas podseća na herojsku borbu radnika iz Čikaga 1886. godine, u Srbiji je farsa već više od 60 godina. Tokom titioističkog perioda Prvi maj je pretvoren u okoštalu ceremoniju koja je za cilj imala slavljenje režima i nije sadržala ni borbene, a kamoli revolucionarne elemente. Nakon promene sistema, antikomunizam vladajućih klasa je postao očigledan, pa je sve što što podseća na ideju levice gurnuto u zapećak, a obeležavanje Prvog maja je prepušteno žutim, sistemskim sindikatima koji su dali sve od sebe da celu stvar pretvore u sprdnju. Dok ASNS smatra da Prvi maj uopšte ne treba slaviti, s obrazloženjem da je u pitanju „komunistički praznik“, dotle SSSS i Nezavisnost kalkulišu sa njegovim obeležavanjem, menjajući lokacije, najavljujući pa negirajući organizovanje demonstracija i sl. U poslednjih nekoliko godina policijski sindikat „Sloga“, koji je nedavno potpisao sporazum o saradnji sa SPS-om, preuzeo je primat u mazanju očiju radništva - pokušavajući da nas ubedi da će se za svoja prava najbolje izboriti sarađujući sa policijom i podržavajući kriminalce iz vlasti.

Svesni smo da nas zbog kapitalističke i antiradničke propagande na protestu neće biti mnogo, ali smo takođe svesni potrebe ustanovljavanja prakse obeležavanja Prvog maja onako kako dolikuje, kao i nužnosti raskida sa kriminalnim trgovanjem ovim praznikom od strane žutih sindikata. Ovaj protest vidimo kao prvi u nizu borbenih obeležavanja Prvog maja u Srbiji, s namerom da u perspektivi i kod nas na ulicama vidimo scene poput onih iz Atine, Berlina, Barselone i drugih gradova u svetu - scene radničke klase koja radikalno pruža otpor kapitalističkom sistemu.

Pridružite nam se u borbi!

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.