субота, 21. април 2012.

Iseljena dva anarhističка centra u Atini od strane policije

Velika policijska operacija u Eksarhiji; iseljena dva anarhistička socijalna centra; jake policijske snage odsekle čitavo naselje; trenutno na snazi policijski čas

Jake policijske snage su jutros oko 7h izvele simultane napade na dva okupirana anarhistička prostora u naselju Eksarhija: zgradu u ulici Valtetsiju br. 60 i zgradu napuštenog bioskopa Vox na trgu Eksarhija (obe zgrade su vlasništvo državnog Instituta za socijalno osiguranje – IKA). Socijalni centar Vox je okupiran u prvim danima 2012. godine sa ciljem širenja sociopolitičke borbe u trenucima sve žešćih napada države i kapitala na društvo, radikalne projekate i borce, ali i izgradnje odnosa solidarnosti sa stanovnicima i drugim inicijativama i mrežama u Eksarhiji. Otvaranje socijalnog centra VOX je bilo planirano za ovu subotu. Trenutno (13h), jake policijske snage blokiraju čitav trg Eksarhija, dok je socijalni centar K-VOX zapečaćen.

Skvoteri iz socijalnog centra Vox su 9. aprila objavili da je poslanik partije krajnje desnice LAOS postavio poslaničko pitanje u parlamentu ministarstvima “civilne zaštite” i rada da li imaju nameru da isele socijalni centar jer, kako je naveo, “…anarhisti žele da pretvore taj prostor u “socijalni centar”, odnosno, još jedno gnezdo anarhističkog nasilja i terorizma…”.

Početkom prošlog meseca u Atini su održane velike demonstracije u znak solidarnosti sa skvotovima i samoorganizovanim gradskim prostorima  na koje su pozvali skvotovi iz centra Atine.

***

Poslednje vesti (izvor ContraInfo)



Tri osobe su uhapšenje tokom evikcije zgrade u ulici Valtetsiju br. 60 . One se nalaze u policijskoj stanici i biće izvedene pred tužioca sa optužnicom za ilegalni upad.

U međuvremenu, zgrada socijalnog centra VOX je zapečaćena. Oko 13.50, kolektiv VOX je objavio saopštenje u vezi sa akcijom vlasti u kome se skreće pažnja na iskrivljivanje činjenica od strane medija i kaže da su jutros, 20. aprila, oko 6h brojne represivne snage zajedno sa trojicom tužilaca preuzele kontrolu nad čitavom Eksarhijom. Joanis Tentes, tužilac Vrhovnog suda je nedavno izdao naređenje da se okupirani prostori isele, naređenje koje se sada po prvi put sprovodi upraksi uz tesnu saradnju sa poznatim glavnim tužiocem Atine Eleni Raiku. Pod komandom ovog tužioca, uprava IKA je podnela tužbu protiv društvenog centra VOX, omogućivši time prinudno iseljenje.

U 17h, čitavo naselje Eksarhija (uključujući ulaz u Politehničku školu iz ulice Sturnari) je još uvek bilo blokirano policijskim snagama, a policijski odredi i motociklističke jedinice su čak blokirale saobraćaj u nekim ulicama, i tako dalje.

Dvodnevna svirka za utamničene borce koja je trebalo da se desi unutar Politehničke škole u Atini je otkazana (DIY punk benefit festival 20-21.04), a redovna skupština solidarnosti sa anarhistima R.O. Zavera vatrenih ćelija biće održana u Malom pozorištu u ulici Lofos Strefi umesto u jednoj od zgrada Politehničke škole.

Grupa VOX je pozvala na okupljanje na trgu Eksarhija za subotu 21.04. od 18h, gde nameravaju da održe svoj ranije planirani koncert.
preuzeto sa: fenjer.anarhija

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.